Patria (Patria Finance)
Komodity  |  11.07.2019 16:12:38

OPEC odhaduje kvůli vyšší produkci z břidlice na rok 2020 přebytek

Týden poté, co OPEC souhlasil s tím, že do začátku příštího roku bude držet restrikce na produkci ropy, ukázaly první prognózy na rok 2020, že čelí ještě delším a těžším problémům.

Odhaduje se, že OPEC, který dodává 40 % světové ropy, bude dodávat odhadem asi o 560 000 barelů denně více, než bude příští rok potřeba, kvůli nárůstu objemu americké břidlicové produkce. Dodávky rivalů tohoto kartelu mohou vzrůst asi dvojnásobně více než světová poptávka.

Saúdská Arábie a její partneři se minulý týden ve Vídni dohodli, že budou ve snižování produkce pokračovat až do prvního kvartálu roku 2020, aby vyvážili upadající světovou ekonomiku a rekordní výstup Ameriky. Ceny ropy se pohybují okolo 67 USD za barel, což je pod úrovněmi, které většina států OPECu potřebuje na pokrytí vládní výdajů.

Zpráva výzkumného oddělení této skupiny ale tvrdí, že aby nedošlo k dalšímu přesycení, budou potřeba další škrty produkce a omezení na celý příští rok.

Světová spotřeba ropy bude v roce 2020 růst stejným tempem jako letos, tedy o 1,1 milionu barelů denně, neboli o 1,1 %. Růst bude tažen rozvíjejícími se trhy jako Indií a Čínou, ale mírnit jej budou rozvinuté státy, kde se čeká stagnace.

Vzhledem k tomu, že dodávky ze zemí mimo OPEC zaplaví růst poptávky, bude množství poptávané ropy z kartelu prudce klesat již třetí rok po sobě. Od OPECu se bude v roce 2020 požadovat v průměru 29,27 mil. barelů ropy denně, tedy méně, než jaká byla denní produkce v minulém měsíci. Jeho výstup v červnu znovu klesl, když se k dobrovolným škrtům přidaly ještě americké sankce na vývozy íránské ropy.

Pokud bude OPEC dodávat více než bude příští rok potřeba, bude muset tato organizace a její partneři svůj výstup dále osekat, aby udrželi rovnováhu na trhu. Ale saúdský ministr energetiky Chalíd al-Falíh řekl minulý týden ve Vídni, že toto království (které snížilo své dodávky více, než slíbilo) již svou produkci snížilo dostatečně.

Zpráva, která byla dnes zveřejněna, může obhájit varování al-Falíhova předchůdce Alího al-Naimího, že pokles výroby OPECu selže a že akorát poskytne dostatečnou podporu investicím do americké břidlice.

Prozatím se však nezdá, že toto království hodlá současnou politiku zvrátit. Na jednání v minulém týdnu OPEC a jeho partneři podepsali chartu symbolizující svou ochotu dodávky dlouhodobě řídit a al-Falíh řekl, že intervence budou nezbytné, dokud americká břidlicová produkce neklesne.

Zdroj: Grant Smith, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688