TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  08.07.2019 10:33:55

Pozor na cesty autem po Itálii, za tohle hrozí pokuty přes sto tisíc.


Nejen Chorvatsko, ale i Itálie je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací Čechů. Ročně se jich tam autem vypraví zhruba 300 tisíc, dá se tedy očekávat, že ani letos tomu nebude jinak. Pokud i vy plánujete cestovat na Apeninský poloostrov na vlastní pěst, měli byste si dát pozor na italské předpisy. Například za kouření v autě, ve kterém je i dítě, můžete dostat pokutu přes 100 tisíc korun. Připravte se také na dálniční poplatky a možné dopravní komplikace.

Loni na letní dovolenou do Itálie zamířilo 636 tisíc Čechů, přičemž téměř polovina z nich se tam vydala vlastním autem. Předpokládá se, že letos budou počty podobné, možná i vyšší.

 

Podle Ústředního automotoklubu ČŘ (ÚAMK) je nejhorší termín na cestování autem po Evropě už za námi. Během posledního červnového víkendu bývají na dálnicích největší návaly.

 

Tradiční trasa vede přes jižní Čechy a Rakousko. Řidiči by neměli zapomenout na desetidenní rakouskou dálniční známku - pro auto do 3,5 tuny stojí 247 korun. Pokud vyrážíte bez ní a plánujete si ji koupit až cestou, je lepší počkat až do Rakouska, na posledních českých čerpacích stanicích blízko hranic totiž mohou být dražší.

 

Kromě dálniční známky musíte počítat také s platbou za průjezd Tauernskými tunely (292 korun) a mýtné na italské dálnici (305 korun). Důležitou informací je, že od tohoto víkendu v rakouském Tyrolsku, přes které se jede k Tauernským tunelům, už nebudete moct využít objízdné trasy. Rakouští policisté vám nedovolí vyhnout se dopravním komplikacím na dálnici cestou přes vesnice a menší města u dálnice.

 

Pamatujte také na to, že v Česku jsou nejlevnější pohonné hmoty, čím dál budete, tím to bude horší. V Rakousku jsou ceny jen o něco málo vyšší, v Itálii je ale rozdíl výrazný, a to o deset korun a více na litr.

 

 

 

Italské názvy vás mohou zmást, ÚAMK proto doporučuje hledat na stojanu nebo čerpací pistoli povinné jednotné evropské symboly. "Černý kroužek s písmenem E (benzin), čtverec se zabolenými rohy s písmenem B (nafta), kosočtverec s označením CNG, LPG," vysvětluje ÚAMK.

 

Dejte pozor na to, že do Itálie nesmíte dovést více než 10 litrů pohonných hmot a musíte je mít výhradně ve schváleném kanystru. V opačném případě hrozí pokuta až 200 200 korun. Tím vysoké pokuty za porušení dopravních předpisů nekončí.

 

Velkým specifikem je zákaz kouření v autě, ve kterém je malé dítě nebo těhotná žena. Za porušení hrozí pokuta až 130 tisíc korun. A kdybyste jeli se zimními pneumatikami, může vás to stát až 44 tisíc korun. Vysoké pokuty hrozí i za porušování rychlosti. Na jejich výši se můžete podívat v tabulce.


Úplnou novinkou je v Itálii povinný alarm na dětských autosedačkách, který řidiče při zamčení dvěří upozorní, že v autě zapomněl dítě. Nevztahuje se to ale na vozidla s cizí poznávací značkou, českých turistů se to tedy netýká.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688