TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.07.2019 11:13:58

Babiš řeší problém v Bruselu i doma. Timmermanse dál odmítá


V Bruselu pokračuje jednání Evropské rady. Zástupci členských zemí se zatím neshodli na tom, kdo se stane předsedou Evropské komise (EK). Země Visegrádské skupiny včetně Česka a také Itálie odmítají kandidáta socialistů Franse Timmermanse.

Zatímco socialisté na Timmermansovi trvají, český premiér Andrej Babiš prohlásil, že pro V4 zůstává tento kandidát nepřijatelný. "Nemůže být předsedou EK, protože by došlo ještě k většímu názorovému rozdílu mezi naším regionem a zbytkem Evropy," uvedl Babiš po příletu do Bruselu.

Timmermans v čele Evropské komise by podle premiéra znamenal katastrofu. Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska, Polska a Itálie se proti němu postavili především kvůli jeho názorům na migraci. Podle Babiše je navíc "zaujatý vůči našemu regionu, který mnohokrát kritizoval".

Jednání Evropské rady pokračuje od 11 hodin a Babiš doufá, že se mu spolu s kolegy podaří přesvědčit zástupce větších států. "Včera jsme makali dál, kolegové měli pracovní večeře, telefonovali jsme křížem krážem, takže já jsem optimistický," sdělil s tím, že se hraje o pět let budoucnosti.

Koho by v čele Evropské komise viděl raději než Timmermanse, Babiš konkrétně jmenovat nechtěl. Shodnout by se ale podle něj Evropská rada mohla na kandidátovi lidovecké frakce. "Nechápu, proč EPP za to místo nebojuje. Pan Juncker je přece lidovec," řekl.

Babiš přitom musí zároveň řešit politické problémy v Česku. Ze summitu EU bude možná muset odletět dříve kvůli schůzce s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem a prezidentem Milošem Zemanem. Jednat budou o výměně ministra kultury, s níž Zeman otálí.

"Musíme to řešit nějakým kompromisem, i když to nebude jednoduché. Ale určitě nechci žádný konflikt a žaloby, budu se snažit přesvědčit pana prezidenta, že zkrátka ta vláda je založena na koaliční smlouvě a ČSSD má právo nominovat svého člověka," prohlásil premiér.

 

<br>

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688