Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.06.2019 09:30:27

Zvyšování úrokových sazeb nemusí být u konce (Tematické analýzy)

Tuzemská ekonomika je i přes viditelné zpomalení ve stále dobré kondici. Slabší koruna, vyšší růst mezd a spotřeba domácností a rychlejší inflace oproti prognóze ČNB hrají ve prospěch dalšího zvyšování úrokových sazeb. Na druhou stranu ČNB trápí vývoj v zahraničí, který nabízí několik rizik pro tuzemskou ekonomiku. Červnové jednání tak bude mít spíše holubičí vyznění, i přes dva hlasy ve prospěch zvýšení úrokových sazeb. Ve druhé polovině roku by však lepší výhled zahraničního vývoje měl přinést ještě jedno dodatečné zvýšení úrokových sazeb.

Česká národní banka má na středu naplánované čtvrté měnověpolitické zasedání v tomto roce. Jedná se o tzv. malé jednání, kde bude pouze vyhodnocena květnová prognóza centrální banky. Z aktuálních tuzemských statistik jasně vyplývá, že domácí proinflační faktory zůstávají silné. V prvním čtvrtletí rostly mzdy i domácí spotřeba nad očekávání centrální banky. K tomu se již tradičně přidává zhruba o dva desetníky slabší kurz koruny vůči euru ve druhém čtvrtletí a o dvě desetiny rychlejší květnová inflace oproti prognóze ČNB. Tuzemská ekonomika je i přes viditelné zpomalení stále v solidní kondici, a to zejména kvůli domácí spotřebě, která dále podporuje růst cen.

ČNB tak vrásky na čele přináší hlavně vývoj v zahraničí, který už tak pozitivní není. Ačkoli se německá ekonomika ve druhé polovině minulého roku jen těsně vyhnula recesi a v prvním čtvrtletí zaznamenala solidní oživení, výhled zůstává stále nejistý. K tomu se přidává řada geopolitických hrozeb. Už téměř rok centrální banka uvádí jako jedno z rizik nevyřešený brexit a možnost odchodu Velké Británie bez dohody. Přitom po nedávném ohlášení odchodu britské premiérky jsme k tomuto scénáři opět o krok blíže. Pokračuje i příběh obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou, přičemž se do tohoto kolotoče čas od času přimíchá i Evropská unie nebo nedávno Mexiko. To vše může ohrozit tuzemskou ekonomiku skrze její velkou otevřenost přes zahraniční obchod, na kterém je Česká republika závislá.

Současná prognóza ČNB podle slov bankovní rady s dalším zvyšováním už nepočítá. Nicméně podle našeho názoru minimálně dva ze sedmi členů bankovní rady budou už příští týden hlasovat pro další růst úroků, a pokud se vyjasní zahraniční rizika, může se k nim ve druhé polovině tohoto roku přidat i zbytek bankovní rady. Proto očekáváme, že ČNB letos ještě jednou své sazby zvýší, i když si myslíme, že si to zpomalující tuzemská ekonomika již nezaslouží. Z pohledu trhu očekáváme, že červnové zasedání bude mít spíše holubičí vyznění i přes dva hlasy ve prospěch zvýšení úrokových sazeb. Sedm z osmi z posledních zasedání za poslední rok mělo intradenní negativní dopad na korunu a ani tento červen nebude výjimkou.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688