TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.06.2019 23:49:24

Mariánský sloup budí vášně. Vyvolal potyčku i rozpor v koalici v Praze.

Snaha o znovuobnovení Mariánského sloupu v Praze může vyvolat ostrou hádku v koalici na pražském magistrátu. V sobotu na Staroměstské náměstí sochař Petr Váňa přivezl část repliky sloupu. Městská policie ale na místo, kde ji chce vztyčit, postavila na přání primátora auto a mezi strážníky a příznivci sloupu se strhla potyčka. Koaliční Spojené síly pro Prahu teď po primátorovi žádají vysvětlení.

Na předem nahlášené akci příznivců Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí zasahovali v sobotu městští strážníci. Podle nich se totiž bratr sochaře Váňi pokusil neoprávněně rozebrat dlažbu. Městská policie ho potom legitimovala a z místa odvedla.

"To jako kameník nevydržel můj brácha a šťoural se tam v dlažební kostce, tak po něm skočil," prozradil Petr Váňa.

Podle některých byl zákrok neadekvátní - to ale městská policie odmítá. "Donucovací prostředky byly použity zcela oprávněně a přiměřeně a v souladu se zákonem," uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

 

Strážníků se zastal i pražský primátor Zdeněk Hřib. Právě on nechal záměrně místo, kde akce probíhala zatarasit dodávkou městské policie, protože chtěl zabránit tomu, aby příznivci Mariánského sloupu znovu začali s přípravou stavby.

"Vůz městské policie je na náměstí dlouhodobě. Já jsem jej jenom nechal přesunout na místo, kde bylo předtím mediálně ohlášeno protiprávní jednání tak, aby se tomu dalo zabránit," řekl pro TV Nova Hřib.

Jeho příkaz ale popudil nejen příznivce stavby repliky, ale i koaliční zastupitele za TOP 09 nebo prezidentova mluvčího.

"Pirátský primátor Hřib nechal na místo Mariánského sloupu na Staromáku přistavit dodávku Městské policie, aby k němu lidé neměli přístup. Takové... ...normalizační," tweetoval Ovčáček.

 

Sochař Váňa to vnímá jako hloupou ukázku moci. Hřib se stavbou repliky Mariánského sloupu osobně nesouhlasí. "Ten sloup je zosobněním zbytečného konfliktu," myslí si pražský primátor.

Sochař Váňa podle primátora nemá všechny papíry potřebné k tomu, aby stavbu zahájil. Nemá prý ani povolení k záboru, ani souhlas vlastníka pozemku. Navíc zastupitelstvo před dvěma lety rozhodlo, že Mariánský sloup na Staroměstském náměstí nechce a uložilo Radě hl m. Prahy "učinit všechny právní kroky vedoucí k rozvázání smluvních závazků a k odnětí souhlasu hl. m. Prahy s umístěním tzv. Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze."

 

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je symbolem hlubokého rozdělení naší společnosti v minulosti v průběhu 17. a 18. století, kdy na našem území probíhaly náboženské spory a totalitní útlak a pronásledování lidí různých vyznání. Obnova sloupu budí emoce i proto, že pro mnoho lidí je dodnes symbolem právě této totalitní moci, která významným způsobem poškodila jejich předky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688