TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  12.06.2019 09:03:06

V některých zemích EU za naftu a benzín nyní připlatíte.


Pokud se chystáte na letní dovolenou vlastním autem, možná vás překvapí, že si v některých oblíbených evropských destinacích pořádně připlatíte za pohonné hmoty. Například v Chorvatsku je benzín oproti Česku v průměru dražší o více než 2 koruny a 70 haléřů za litr. Drahé jsou pohonné hmoty tradičně v Itálii, tam si Češi při tankování 50litrové nádrže připlatí až 420 korun.

Ceny pohonných hmot neustále rostou, začátkem dubna výrazně vzrostla cena Naturalu 95, benzín je tak opět dražší než nafta. I přes poměrně vysoké ceny patří ale Česká republika k těm levnějším zemím.

"Průměrná cena nafty v tuzemsku je podle Evropské komise 32,57 /l, litr Naturalu 95 pak stojí 33,50 . Ve srovnání s průměrem EU je nafta levnější o necelé 3 koruny, zatímco benzín skoro o 5 korun," uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty.

Velmi vysoké ceny v Evropě jsou již tradičně v Itálii, kde aktuálně stojí nafta v průměru 39,12 korun, benzín se vyšplhal dokonce na 41,90 korun. Češi si tak u benzínu připlatí až 8 korun a 40 haléřů na litr. To je v případě 50litrové nádrže neuvěřitelných 420 korun

<br>

Podobně je na tom také například Řecko, kde nafta vyjde na 36,45 korun, benzín je dokonce dražší než v Itálii, litr vyjde na 42,31 korun. Při cestě k moři se tak mnohdy vyplatí tankovat cestou v levnějších zemích.

"Příznivé ceny hodně podobné těm českým jsou v Rakousku, Maďarsku i Slovinsku. Litr nafty je v Rakousku dokonce levnější o více než 60 haléřů než v Česku,“ dodává Duraković.

Nejlevnější naftu v rámci Evropské unie lze natankovat v Lucembursku, litr vyjde na 29,19 korun, pod hranicí 30 korun se drží také Bulharsko. Naopak nejdráž vyjde nafta ve Spojeném království, kde litr stojí 39,76 korun.

Benzín seženeme nejlevněji v Bulharsku, kde stojí litr v průměru 29,21 korun. Naopak nejdražší benzín se prodává v Nizozemsku, litr vyjde až na 44,35 korun.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688