TNBiz (TN.cz)
Volby  |  27.05.2019 04:06:12

Europarlament se změní. Posílí liberálové, zelení a nacionalisti


Výrazné změny čekají po volbách Evropský parlament. Poprvé v historii nebudou mít většinu dvě nejsilnější frakce – Evropská lidová strana a Socialisté a demokraté. Výrazně v něm posílí liberálové, zelení a euroskeptické frakce.

Zatímco doposud vždy platilo, že po volbách do Evropského parlamentu měly pohodlnou většinu dvě největší frakce, letos budou k získání většiny potřebovat třetího partnera. Podle odhadů, které nad ránem zveřejnil Evropský parlament, to vypadá, že Evropská lidová strana bude mít 179 křesel, socialisté o 29 méně.

K většině je potřeba 376 mandátů, lidovcům a socialistům chybí 47 křesel. Spolupráce se nabízí s frakcí liberálů ALDE, která naopak výrazně posílila a místo stávajících 68 křesel má mít podle odhadů 107. Výrazně posílení z voleb vzejdou také Zelení, místo 52 křesel jim průzkumy přičítají 70.

 

Naopak propad z 76 na 58 předpokládají u frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejíž spitzenkandidátem, tedy adeptem na post předsedy Evropské komise, byl Čech Jan Zahradil. ECR postihlo výrazné oslabení hlavně v Británii, přestože Britové nakonec europoslance volili, vládní konzervativci ve volbách naprosto propadli.

 

Predikce tak ECR předpovídají stejný výsledek jako u frakce Evropa národů a svobody. Její zástupci zaznamenají zřejmě vítězství ve Francii a v Itálii. Doposud měla frakce 36 zástupců.

 

Další euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie zase slaví díky úspěchu Nigela Farage a jeho nové Brexit party ve Velké Británii. Měli by mít 56 křesel, teď mají 42. Nejmenší frakcí by měla být levicová GUE/NGL s 38 mandáty, ta oslabila z 52 mandátů.

 

Sedm europoslanců zatím vede Evropský parlament jako nezařazené. U 28 jejich příslušnost k frakci zatím není jistá. Mezi nimi by měli být třeba čeští Piráti. Jak prozradil jejich předseda Ivan Bartoš, trojice pirátských europoslanců letí v pondělí jednat do Bruselu. Nabízí se spojení třeba s frakcí liberálů ALDE, byť tam podle Bartoše může být problémem to, že součástí frakce je už hnutí ANO. Případně by mohla strana rozšířit také frakci Zelených, kde v minulosti zasedali jiní poslanci z evropských pirátských stran.

 

 

 

Do rozvržení sil mohou zasáhnout další jednání. Například maďarský Fidesz má pozastavené členství v Evropské lidové straně a jednal s frakcí ECR. O vytvoření silnější euroskeptické pravicové frakce usilovala Alternativa pro Německo.

 

České strany a příslušnost k frakcím v Evropském parlamentu

ANO – Frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu – ALDE

ODS – Frakce Evropských konzervativců a reformistů – ECR

Piráti – Zatím není známo, bude jednat s ALDE, Zelenými a v případě úspěchu dalších pirátských stran není vyloučeno ani založení nové frakce

TOP 09/STAN – Frakce Evropské lidové strany – EPP

SPD – Frakce Evropa národů a svobody – ENF

KDU-ČSL – Frakce Evropské lidové strany – EPP

KSČM – Frakce Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice – GUE/NGL

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688