Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.05.2019 13:53:11

Akcie čínských firem v USA klesají nejvíce od roku 2008


Zhoršující se obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou způsobuje nejprudší výprodej čínských akcií obchodovaných v USA od globální finanční krize. Index S&P/BNY Mellon amerických depozitních poukázek (ADR) vydaných čínskými společnostmi od začátku tohoto měsíce klesl o 15 procent. Je tak na cestě vykázat nejhorší měsíční výkon od října 2008, uvedla agentura Bloomberg.

Akcie provozovatele sociální sítě Weibo, internetové mediální firmy Sina a internetového vyhledávače Baidu klesly o více než 30 procent. Ztráty se přitom neomezují na USA - v Hongkongu index čínských firem Hang Seng China Enterprises klesl o téměř deset procent, což je nejhorší výkon ve srovnání s dalšími velkými globálními indexy.

Vývoj tak naznačuje, jak akciím čínských firem škodí tlak, jenž vůči Pekingu zesílila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené státy v květnu rozhodly o zvýšení cel na čínské zboží a podnikly kroky, které mají omezit přístup Číny k důležitým technologiím. Ještě před třemi týdny byl index ADR čínských firem S&P/BNY Mellon blízko devítiměsíčního maxima a hlavní index akcií obchodovaných v Šanghaji v prvním čtvrtletí vykázal nejlepší začátek roku za posledních deset let.

Načasování poklesu je špatnou zprávou pro investory, kteří sledují globální index MSCI. Správce indexu zvyšuje váhu čínských společností obchodovaných na pevnině. Čínské firmy už přispěly tento měsíc k poklesu indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets o více než čtvrtinu, v čele s firmou Tencent Holdings.

Problémy investorům způsobuje i pokles kurzu čínského jüanu, který snižuje hodnotu zisků čínských firem při jejich převodu na dolary. Na takzvaném onshorovém, tedy domácím, trhu jüan tento měsíc klesl k dolaru o 2,6 procenta. Takzvaný offshore jüan, se kterým se může volně obchodovat v zahraničí, oslabil o 2,8 procenta.

"Co bude dál na obchodní frontě, je důležité. Vzhledem k tomu, že Trump mění názory, nebude snadné pro obě strany dosáhnout dohody," uvedl výkonný ředitel společnosti Partners Capital International Ronald Wan. "Pokud nebude překvapivě dobrý výsledek, pesimismus tady zůstane."

Zatím je však jen málo signálů, že by se mohla situace rychle zlepšit. Čína obvinila Washington, že zmařil obchodních jednání, a trvá na tom, že Spojené státy musejí změnit své "špatné praktiky" a až pak bude možné jednání obnovit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688