ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Akcie v ČR  |  15.05.2019 11:49:48

Výsledky ČEZ jsou lehce pod analytickými odhady

ČEZ dnes před trhem ohlásil svoje hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2019, které jsou mírně pod analytickými odhady. Očištěný čistý zisk kvůli jednorázovým událostem očekávání překonal. Navrhovaná dividenda 24 na akcii je na horní hranici ČEZem předpokládaného výplatního poměru (60-100 %), trh ale doufal ve víc.

Výroba elektrické energie vzrostla meziročně o 6,0 % na 16,6 TWh. Provozní zisk EBITDA se zvýšil meziročně o 10,3 %, především díky vyšším realizovaným cenám elektrické energie a mírnému nárůstu výroby. Mezi negativní faktory se zařadila nižší alokace volných emisních povolenek, vyšší kupní cena povolenek a slabší distribuce (prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl meziročně o 8 %). Odpisy se mírně zvýšily vlivem nového mezinárodního účetního standardu IFRS 16, který mění způsob účtování leasingu ve firmách z operačního na finanční.

Čistý zisk dosáhl 8,3 miliardy a byl o 14 % vyšší než před rokem. Upravený čistý zisk ve výši 8,8 miliardy byl o 21 % výše než před rokem, vlivem očištění o jednorázovou tvorbu opravných položek v sekci dlouhodobého majetku (PP&E) v Bulharsku a v Rumunsku.

ČEZ nadále mírně vylepšuje průměrné forwardové ceny elektrické energie. Pro rok 2020 firma předprodala 67 % elektřiny za 41,2 EUR/MWh, pro rok 2021 má předprodáno 36 % za 42,1 EUR/MWh a pro rok 2020 předprodala 11 % za 42,7 EUR/MWh. Obecně se domníváme, že tento trend bude pokračovat i v tomto roce díky vyšší produkci jaderných i tepelných elektráren. Zčásti to však budou dorovnávat vyšší náklady na emisní povolenky a nižší marže v divizi prodeje elektřiny.

Prognóza pro rok 2019 změn nedoznala, firma nadále počítá se 17 – 19 miliardami u očištěného čistého zisku. Podobně tomu je u odhadovaného zisku EBITDA v rozmezí 57 – 59 miliardy Kčza předpokladu výroby 68,8 TWh elektrické energie (z toho 31,2TWh z jádra), což by odpovídalo meziročně 9% nárůstu. Očekávaná průměrná realizovaná cena elektřiny je 39 EUR/MWh.

Dividenda: ČEZ navrhne dividendu 24 na akcii, což odpovídá 99 % očištěného čistého zisku za rok 2018. Je to na horní hranici firmou odhadovaného rozpětí, ačkoli trh doufal ve víc. Medián analytického odhadu z března počítal s 26,50 /akcii. Výroční valná hromada, kde se bude o navrhované dividendě rozhodovat, se uskuteční 26. června.

Zprávu hodnotíme jako lehce negativní, protože čísla (kromě očištěného čistého zisku) skončila 1 – 3 % pod konsensem. Trh zároveň doufal v jednorázové navýšení výplatního poměru ze zisku za rok 2018 nad hranici 100 %.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688