Inzerce (Inzerce)
Podnikání  |  07.05.2019 09:58:00, aktualizováno 10:35:31REKLAMA

Jak dlouho už vám podnik stagnuje?

Pravidelně se setkávám u mnoha svých klientů v segmentu SME (malé a střední firmy), že pořád oscilují v určité úrovni obratu. Tím „pořád“ myslím třeba i 20 let. A nezáleží, zda jsou obratově na úrovni 40 nebo 100 mil. Kč za rok. Firma neroste, ani zásadně neklesá. Zkrátka stagnuje.

Když jsme si na mnoha projektech u nás v J.I.P. pro firmy tento jev analyzovali, došli jsme k jasnému závěru a přesvědčení, že každá firma roste do „velikosti“ svého šéfa, který stojí nahoře a firmu táhne dopředu. A je jedno, zda tímto lídrem je podnikatel sám, či najatý manažer.

Jestli má tedy zmíněný podnikatel nebo manažer v sobě limitované schopnosti v řízení firmy např. do ročního obratu 200 mil., pak tuto hranici úspěšně dosáhne. Stačí ale, aby ji i mírně překročil a začnou se ve firmě dít „zvláštní“ věci. Klíčoví pracovníci z podniku odcházejí, narůstá zmetkovost a počet reklamací, zvyšuje se míra chaosu v denním provozu firmy a nakonec podnik opouští v nečekané míře i běžní zákazníci. Velikost firmy se tak za chvíli zkonsoliduje zpátky na kapacity a možnosti jejího šéfa. Osciluje mezi 10 až 30% kolem svého dlouhodobého průměru.

Praxe mne přesvědčila o tom, že není důvod, aby zdravé firmy v průběhu let nerostly. Nemám na mysli každoroční zdvojnásobení firmy. Ale 5 až 7% ročního růstu už zdravé firmě sluší a dá se zvládnout. Existují samozřejmě výjimky jako např. hospodářský cyklus, změny v legislativě, situace v oboru či politický nebo globální vývoj ve světě, jež ovlivňují výkonnost firmy. Při běžném provozu se však dá reálně dosahovat alespoň mírných nárůstů. Má to ale pár „háčků“.

Nejzásadnější je totiž to, jestli šéf se svými kapacitami dokáže nejen firmu táhnout dopředu, ale jestli také dokáže růst podniku „udýchat“. Aby nakonec nebyl brzdou vývoje. Zda to dokáže, či nikoliv, poznáte na číslech. Pokud firma ve střednědobém, nebo dokonce dlouhodobém, horizontu stagnuje či klesá, pak ji vede šéf, který své kapacity vyčerpal. S ním firma dál nepůjde.

Není to ani příjemné, ani populární. V takové situaci ale není na co čekat. Místo šéfa se musí uvolnit pro někoho „většího“. Je-li to sám majitel, který má uvolnit židli, pak je moudré, aby si místo sebe našel takového výkonného ředitele, který mu podnik potáhne dopředu. A pokud je na daném místě profesionální manažer, pak musí být vyměněn.

Ve výjimečných případech lze šéfům ještě pomoci, aby na sobě pracovali a své schopnosti ještě zvýšili. Je ale nutné si říct, jestli to všem zúčastněným opravdu stojí za to. Z trpaslíka totiž obra neuděláte. Nedokáže to žádná škola, seminář a ani žádný mentor či kouč.

Jestli stagnujete, a vadí vám to, začněte hledat pro svůj podnik „obra“, namísto „trpaslíka“. Jak na to? Praxe mi potvrdila, že nejlepší řešení je hledat takového člověka, který zvládal úspěšně vést alespoň dvojnásobně velkou firmu, než jakou je ta vaše. Je to sice řešení „s.r.o.“, ale pokud najdete takto schopného člověka, můžete oprávněně očekávat, že vás nový manažer dostane zase o výrazný kus dál.

Zastávám názor, že každý by měl dělat to, na co stačí a co je mu vlastní. Žádný „trpaslík“ se totiž nedovede dlouhodobě udržet tam, kam patří „obr“. Projeví se to jak na financích, tak na jeho psychice a sociální úrovni. Proč by si navíc měl působit takové trápení? Vždyť tam, kde stačí „trpaslík“, může velmi dobře fungovat jako užitečný „obr“.

Autor: Ing. Bc. Jiří Jemelka, MBA, CEO v J.I.P. pro firmy s.r.o.

Chcete se vyvarovat chyb v řízení svých firem? V červnu pořádám miniROADshow. Nabízím vám své know how získané prací na více jak 150 projektech revitalizace a řízení firem.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688