Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2019 09:13:26

Víkendář: Velká brexitovská zrada

Zastánci brexitu mohou po neustálých jednáních britských politiků a poslanců cítit zlobu a The American Conservative tvrdí, že mají i pocit zrady. Namísto toho, aby jejich země téměř tři roky po hlasování o brexitu z EU konečně odešla, datum brexitu se posouvá do budoucnosti. Většina politiků přitom byla do současného parlamentu zvolena s tím, že slibovali odchod z Unie.

Ať už bude skutečný den odchodu jakýkoliv, během posledních měsíců nastal ve Velké Británii destruktivní chaos. Země byla již předtím znatelně rozdělena na pracovní třídu a elity, na lidi z venkova a z měst. „David Goodhart ve své knize The Road to Somewhere vydané v roce 2016 rozděluje společnost na ty, kteří chtějí patřit někam, a na ty, kteří chtějí být doma všude. Ti první preferují stabilní místní komunitu a identitu, ti druzí se považují za globální občany.

Druhé skupině světoobčanů proto vyhovuje globalizace ekonomiky a politiky a národní identitu považují za pozůstatek minulosti. Podle Goodharta jde většinou o vzdělané lidi z měst, kteří mají větší vliv na politické scéně. Jejich protějšky se naopak v dnešním globalizovaném světě cítí nesví a pocházejí většinou z venkova.

Hlasování o brexitu bylo podle TAC vítězstvím skupiny, která chce někam patřit. Přestože někteří lidé hlasovali pro brexit z toho důvodu, aby jejich země mohla posílit vazby se zbytkem světa a stát se „globální Británií“, zdá se, že zastánci brexitu „měli už po krk toho, aby jim vládla nějaká organizace vzdálená stovky mil rozhodující byrokratickým a jen polodemokratickým způsobem“. Podle TAC tudíž není divu, že se nyní řada Britů cítí být zrazena politiky – podle nedávného průzkumu tak smýšlí devět z deseti zastánců brexitu.

Dosavadní vývoj proti sobě postavil politické elity a jejich voliče. „Je pravdou, že politik by měl jednat podle svého svědomí a ne podle toho, co si právě přeje většina společnosti. Edmund Burke to vyjádřil jasně, když řekl, že naši političtí zástupci jsou zavázáni jednat podle svého vlastního úsudku. Pokud ale budou arogantně ignorovat přání lidí, vzdalují se těm, které by měli reprezentovat,“ píše TAC.

Tato propast se pak nemusí zavřít ani poté, co k brexitu dojde. Lidé totiž ztratili důvěru v politiky a to se může projevit v dalších sporech. Koneckonců právě pocit, že politici jsou úplně odtrženi od reality, byl jedním z hlavních důvodů, proč v hlasování o brexitu zvítězili jeho zastánci, míní TAC.

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688