TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.04.2019 14:04:00

Čarodějnice bez ohně. Hasiči kvůli suchu plošně zakazují pálení

Česko sužují sucha, silný vítr a s tím související nebezpečí požárů, hasiči proto plošně zakazují rozdělávání ohně. Pokud situace bude pokračovat i příští týden, s pálením čarodějnic se na některých místech můžeme rozloučit.

Aktuální předpověď počasíDva dny zcela letní počasí, v pátek bouřky a voda 

S pálením čarodějnic to na řadě míst v Česku vypadá bledě - v souvislosti s aktuálně platnou výstrahou od Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) hasiči plošně zakazují rozdělávání ohně kvůli nebezpečí požárů.

"ČHMU vydal další výstrahu, tentokrát na silný vítr. Platná je od 23. dubna až do odvolání. V kombinaci se suchem je to extrémní situace pro šíření požáru," uvedli hasiči Středočeského kraje na twitteru.

S odkazem na výstrahu středočeští hasiči poskytli informace k blížícímu se pálení čarodějnic. Hořící hranice podle nich momentálně nepřipadá v úvahu. "V současné chvíli není možné ohlásit pálení látek přírodního charakteru a HZS Středočeského kraje plošně nepovoluje pálení. Vše záleží na tom, zda ČHMU odvolá vydané výstrahy a na charakteru počasí. O vývoji situace budeme informovat," napsali.

Plánované pálení (nejen) na čarodějnice byste měli vždy ohlásit v aplikaci Evidence pálení příslušnému krajskému hasičskému sboru. "Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, je pouze evidováno. Slouží to výhradně pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru," stojí v aplikaci. Ve Středočeském kraji ale ohlášení až do odvolání možné nebude.

"Dobrá zpráva je ta, že tento pátek a také víkend přinese na většinu území déšť, který přechodně sníží nebezpeční vzniku požárů," uvedla pro TN.cz Dagmar Honsová z Meteopressu. Příští týden se ale opět vyjasní - silný vítr by ale Česko už sužovat neměl.

"Stejně jako vloni bychom si měli dávat pozor na vznik požárů, ale riziko by nemělo být vyšší než v současné chvíli," napsala Honsová.

Nebezpečí požárů hrozí celému území Česka. Jednotlivé obce proto vydávají vyhlášky zakazující rozdělávání ohně na rizikových místech, mezi které patří lesy a lesoparky, parky, zahrady, místa v blízkosti skladů slámy a sena, či zemědělské plochy.

"Doporučujeme nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Buďte obezřetní na své grily. Úsporně hospodařte s vodou," radí hasiči.

Během minulého týdne hasiči zaznamenali velké množství požárů v přírodním prostředí. Jenom v Jihočeském kraji vyjeli k 87 případům, z toho v 59 případech se jednalo o požáry lesních porostů a trav. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688