Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.04.2019 12:58:32, aktualizováno 27.04.2019 09:02:38

Odcházející ministryně Nováková: Dohoda o jaderném bloku se stále posouvá kvůli složitosti problému


Termín dohody o financování možného nového jaderného bloku v ČR se stále posouvá především kvůli složitosti problému. Na dnešní bilanční tiskové konferenci to řekla končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Připustila, že některé termíny uvedla pod tlakem "něco říci". Za klíčové rozhodnutí označila krok, kdy se letos změnil statut vládního výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Jeho předsedou se místo ministryně stal premiér Andrej Babiš (ANO).

"Od té chvíle jsem přesvědčena, že tomu můžeme dát jasný směr," uvedla dnes Nováková. Ministryně na konci loňského srpna hovořila o tom, že o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku by mělo být rozhodnuto do konce roku 2018. V lednu letošního roku uvedla, že jasno by mohlo být do dubna.

Nový vládní zmocněnec Jaroslav Míl v polovině března v rozhovoru s ČTK uvedl, že stát letos uzavře kvůli plánované stavbě bloku dvě smlouvy s ČEZ. První - rámcová - by podle něj mohla být připravena k podpisu v létě, druhá - řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru - pak do konce roku.

"To, jestli budou splněny termíny, které specifikoval pan nový vládní zmocněnec bude záležet na celé řadě okolností. Nevím, do jaké míry si vládní zmocněnec uvědomuje, že třeba musí být vysoutěžená podle zákona o veřejných zakázkách firma, která bude dělat právní pomoc pro stát," řekla dnes Nováková.

Výběrové řízení na dodavatele by podle dřívějšího vyjádření Míla mohlo být zahájeno koncem roku 2020, případně v roce 2021, a mělo by trvat nejdéle tři roky. Kritériem výběru zcela jistě nebude pouze cena, uvedl. Zmocněnec předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky tendru, projekt bude mít povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k umístění jaderného zařízení a platné územní rozhodnutí.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688