TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.04.2019 16:24:42

Počasí svědčí klíšťatům. Začíná jejich sezona. Nejvyšší čas na očkování

Klíšťata se po zimě už definitivně probudila a v nadcházejících dnech bude jejich aktivita veliká. Vyplývá to z předpovědi aktivity klíšťat, kterou společně se Státním zdravotním ústavem vydává dvakrát týdně Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pátek, sobotu a v neděli bude na 7. stupni, v pondělí dokonce na 8. stupni z desetistupňové škály.

Sedmý a osmý stupeň aktivity klíšťat označují meteorologové za velké riziko. V pátek, v sobotu a v neděli odhadují aktivitu na 7. stupni, na velikonoční pondělí dokonce na osmém, tedy třetím nejvyšším, stupni.

Doporučují tak použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlédněte tělo a případná klíšťata odstraňte.

Při dosažení dvou nejvyšších stupňů přitom už radí do listnatých a smíšených lesů vůbec nevstupovat a chodit jen po zpevněných cestách!

"Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu," uvedli meteorologové.

Na klíště nenarazíte na poli, na prosluněných suchých místech, v rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu. S nadmořskou výškou jejich rozšíření klesá, nicméně upozorňují, že v posledních desetiletích se objevila klíšťata i na horách.

Česko bohužel stojí na špičce evropských zemí, pokud jde o nákazu klíšťovou encefalitidou. Očkovat proti ní se nechává jen zhruba pětina Čechů, v Rakousku je to přitom 90 % populace. Navzdory rozšířené domněnce je možné nechat se očkovat kdykoliv v průběhu roku. Samozřejmě na začátku roku je to nejlepší, protože člověk je chráněný teprve dva týdny po druhé dávce.

V zimě se očkuje druhá dávka 1 až 3 měsíce po té první a 5 až 12 měsíců po druhé dávce přijde pacient na 3. injekci. Pak je jednou dávkou přeočkován po třech letech a dále po 3 až 5 letech. V létě aplikují zrychlené očkovací schéma, kdy je druhá dávka aplikována 2 týdny po té první, takže přibližně za čtyři týdny od první injekce si tělo vyprodukuje protilátky. Vzhledem k tomu, že minulé léto byla aktivita klíšťat extrémní a po většinu období na stupních 9 nebo 10, tak očkování i v polovině dubna rozhodně stojí za zvážení.

Pojišťovny na očkování přispívají

Očkování proti klíšťové encefalitidě není hrazeno ze zdravotního pojištění. Jedna vakcína stojí přibližně 800 korun, přičemž ovšem všechny zdravotní pojišťovny na něj klientům přispívají, ať už jde přímo o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě, nebo o souhrnný příspěvek na různá očkování.

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá svým pojištěncům až 500 korun. Vojenská zdravotní pojišťovna dává na libovolná ze zdravotního pojištění nehrazená očkování 500 dospělým a 1 000 dětem.

1000 Kč na kterékoliv očkování včetně toho proti klíšťové encefalitidě dostanou klienti České průmyslové zdravotní pojišťovny. Děti a mládež dostanou dokonce až 1 500 . Oborová zdravotní pojišťovna přispívá na očkování 300 , prostřednictvím programu VITAKARTA může být příspěvek i vyšší.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda přispívá na očkování proti klíšťové encefalitidě až 1 500 , tedy 500 na každou dávku. Celkový příspěvek 500 korun na libovolné očkování mohou získat i klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Revírní bratrská pokladna-zdravotní pojišťovna přispívá klientům na libovolná očkování až 1 000 . Příspěvek se dá navíc u dětí navýšit sloučením limitu od rodičů a přátel.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688