Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  07.08.2002 10:02:04

Kurzy měn: Společné evropské měně se ani včera na trhu s americkým dolarem nedařilo.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.8.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Společné evropské měně se ani včera na trhu s americkým dolarem nedařilo. Euro oslabilo ve dvou vlnách. Ta první přišla hned v brzkých ranních hodinách, kdy se kurz dostal z cca 0,9770 až téměř k 0,9650. Po převážnou většinu evropského obchodování se pak kurz držel stabilní na hladině 0,9680. Druhá oslabující vlna na evropské měně se dostavila souběžně se vstupem amerických obchodníků na trh. Euro postupně spadlo až na 0,9622. To je nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Díky korekci v závěrečných hodinách obchodování včera euro skončilo na 0,9658.
  • Euru ubližuje především stále se šířící pesimismus ohledně kondice evropské ekonomiky a jejího výhledu na zbytek letošního roku. Červnová míra evropské nezaměstnanosti se mírně zvýšila o desetinu procentního bodu na 8,4%. Bohužel se předpokládá, že trend zhoršující se situace na evropském trhu práce bude akcelerovat. Vzhledem k nedostatku nových fundamentálních impulsů se pozornost investorů obrátila opět k vývoji amerických akciových indexů, které vytvořily dolaru podporu. Index DJIA si polepšil o 2,87%, index Nasdaq dokonce o výrazných 4,44%.
  • Pro dnešní den se obáváme, že se pesimismus na evropské měně udrží, a to především díky nepříznivým očekáváním, která na trhu panují ohledně dnes zveřejňovaných německých dat. Na jedné straně bude oznámena červencová nezaměstnanost. Trh očekává zvýšení počtu nezaměstnaných o 25 tisíc. Na straně druhé se očekává propad červnových průmyslových objednávek. Ze Spojených států se dat, která by byla pro finanční trhy důležitá, ani dnes nedočkáme.
Kurz CZK/EUR

      
  • Koruna včera pokračovala na trhu s eurem v klidném letním obchodování. Vzhledem k absenci jakýchkoliv nových fundamentálních impulsů nepřekvapilo, že na koruně pokračovalo technické obchodování a mírně posilující trend. Zatímco v prvních hodinách obchodování naše měna po otevření na 30,39 testovala spíše slabší úrovně a oslabila až k 30,43, v odpoledních hodinách se již pod tlak dostala hladina 30,30. Právě na této úrovni koruna své včerejší obchodování i zakončila. Bez fundamentálních impulsů koruna profitovala ze slábnoucího eura na trhu s americkým dolarem. Na zveřejnění záznamu z jednání bankovní rady trh nereagoval. Potvrdily se však spekulace o skrytých intervencích v průběhu července.
  • Podle ČSÚ poklesla v červnu stavební výroba meziročně o -1,3%. V reakci na zveřejněná data koruna oslabila až k 30,40. Přestože normálně koruna na data týkající se stavební výroby nereaguje, zveřejněný pokles byl naprosto neočekávaný. V dalším průběhu dne by však již k oslabení až nad 30,50 dojít nemělo. Naopak postupně by mohla dorazit korekce ranních ztrát. Pod hladinu 30,20 by se dnes kurz dostat neměl.
Kurz CZK/USD

      
  • České koruně se ani včera nepodařilo na trhu s americkým dolarem pokořit hladinu 31,00. Po celý de Proti americkému dolaru se kurz koruny po několika neúspěšných pokusech v předchozích dnech včera konečně dostal nad hladinu 31,00. Koruně se podařilo těsně nad touto úrovní již otevřít, během dopoledne naše měna dále pokračovala v oslabujícím trendu, což znamenalo oslabení až k 31,45. Koruna doplatila na pokračující pád eura proti dolaru. Protože se v průběhu dne situace na trhu eura proti dolaru zklidnila, stabilizoval se i kurz koruny proti euru, a to v okolí hladiny 31,30. Vstup amerických obchodníků znamenal další podporu dolaru. Koruna tak včera uzavřela na slabší úrovni 30,40.
  • I pro dnešní obchodní den existuje reálné nebezpečí, že koruna bude pokračovat v atakování slabších dolarových úrovní. Toto riziko nevyplývá z vývoje domácích fundamentálních faktorů, ale ze zveřejňovaných zahraničních dat. Euru by totiž mohly ublížit dnes oznamované německé indikátory. Zatímco počet nezaměstnaných v Německu by měl zaznamenat za červenec další vzestup, červnové průmyslové objednávky hrozí naopak propadem. Data by tak měla potvrdit negativní náhled na německou respektive evropskou ekonomiku, na což by proti americkému dolaru doplatila i česká koruna.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen zahájil své úterní obchodování na úrovni 119,63. Po zahájení byla japonská měna víceméně stabilní. Oslabovat začala až počátkem evropského obchodování. Postupně se jen propadl až na hladinu 120,80. Ve večerních hodinách se poté ještě pokoušel dále oslabit, nakonec ale své obchodování zakončil na úrovni 120,81.
  • Jen včera sledoval dění na trhu euro-dolar. Dolar si včera připisoval zisky především díky šířícím se spekulacím, že se zpomalení růstu americké ekonomiky negativně projeví i na hospodářské dynamice Evropy. Obavy ohledně negativního dopadu na japonskou ekonomiku ale existují také. Posilování dolaru pak bylo globálního charakteru.
  • Z domácí ekonomiky byl dnes ráno zveřejněn index spotřebitelské důvěry. Jeho výsledek byl v kontextu vývoje v ostatních vyspělých ekonomikách překvapením. Navzdory očekávanému poklesu totiž index vzrostl z červnových 43,1 na 44,3. Nicméně tento vývoj není v současné chvíli pro ekonomiku žádnou spásou.
Kurz GBP/USD

      
  • V úterý zlotý proti dolaru oslaboval. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,1725. Po zahájení obchodování začal zlotý oslabovat. Nejdříve se posunul k hladině 4,1900. Později v odpoledních hodinách ale oslabil dále, a to až k hladině 4,2100. Své obchodování nakonec zlotý na této úrovni ukončil.
  • Včerejší obchodování bylo ovlivněno především vývojem na trhu euro-dolar, kde si americká měna výrazněji polepšila. Proti euru zlotý oslaboval mnohem mírnějším tempem. Nové informace z domácí ekonomiky neměly na trh výraznější vliv. Trh spíše čerpá ze situace posledních několika týdnů. Jednou z nejvýznamnějších událostí bylo jmenování nového ministra financí Grzegorze Kolodka.
  • Včera došlo pouze ke zveřejnění vývoje cen potravin ve druhé polovině července. Ceny se oproti první polovině měsíce dále snížily, a to -0,7%. Meziměsíční pokles se zmírnil na stále výrazných -2,4%. Příznivý vývoj cen tak potvrzuje možnost dalšího uvolňování monetárních podmínek.
Kurz PLN/USD

      
  • V úterý zlotý proti dolaru oslaboval. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,1725. Po zahájení obchodování začal zlotý oslabovat. Nejdříve se posunul k hladině 4,1900. Později v odpoledních hodinách ale oslabil dále, a to až k hladině 4,2100. Své obchodování nakonec zlotý na této úrovni ukončil.
  • Včerejší obchodování bylo ovlivněno především vývojem na trhu euro-dolar, kde si americká měna výrazněji polepšila. Proti euru zlotý oslaboval mnohem mírnějším tempem. Nové informace z domácí ekonomiky neměly na trh výraznější vliv. Trh spíše čerpá ze situace posledních několika týdnů. Jednou z nejvýznamnějších událostí bylo jmenování nového ministra financí Grzegorze Kolodka.
Včera došlo pouze ke zveřejnění vývoje cen potravin ve druhé polovině července. Ceny se oproti první polovině měsíce dále snížily, a to -0,7%. Meziměsíční pokles se zmírnil na stále výrazných -2,4%. Příznivý vývoj cen tak potvrzuje možnost dalšího uvolňování monetárních podmínek.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688