Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  28.03.2019 09:08:41

V příštím roce dojde ke zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

PFNonwovens naplnil očekávání, realizace investic v souladu s harmonogramem.

Vláda se dohodla, že od příštího roku zvýší spotřební daň na tabákové výrobky.

Továrna v Kutné Hoře jednou plně přejde na výrobu náplní HEETS pro IQOS namísto běžných cigaret.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.

Včerejší hlasování o variantách brexitu skončilo dalším fiaskem. Nepomohlo ani to, že T. Mayová nabídla rezignaci výměnou za schválení její verze dohody. U nás dnes zasedá bankovní rada ČNB, kde však neočekáváme, že by mělo dojít ke zvýšení úrokových sazeb. Hlavním důvodem budou nejistoty ve vnějším prostředí včetně chaotického brexitu.

Analytici Société Générale snížili své doporučení na Prodat pro akcie španělské firmy zpracovávající zemní plyn Enagas.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones oslabil o 0,1 %, S&P 500 ztratil 0,5 % a Nasdaq si pohoršil o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácely téměř všechny sektory s výjimkou průmyslových podniků, těm se podařilo obhájit alespoň minimální zisk ve výši 0,1 %. Nejhůře dopadly firmy z oboru zdravotní péče (-0,8 %) a energetické společnosti (-0,7 %).

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování po vzoru těch ve Spojených státech. Nejvíce ztrácí japonské (-1,6 %) a čínské trhy (-1 %). Protipólem jim jsou burzy v Austrálii (+0,7 %) či Indii (+0,6 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nedaří ani jednomu sektoru. Ztráty dosahují výše až 2,3 % v případě sektoru zdravotní péče.

PFNonwovens

Textilka PFNonwovens zveřejnila výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál.

Výsledky hospodaření společnosti naplnily naše očekávání na úrovni EBITDA i provozního zisku, vykázané tržby a čistý zisk naše odhady předčily. Za celý rok dosáhla EBITDA 1,35 mld. CZK, čímž se podařilo managementu naplnit stanovený cíl 1,22 až 1,38 mld. CZK. K meziročnímu růstu došlo díky nárůstu objemu prodejů, zlepšení produktového mixu a příznivému dopadu přenosového mechanismu cen polymerů. Dle managementu investiční projekty pokračují dle harmonogramu. Výrobní závod v Jižní Africe by měl zahájit komerční dodávky koncem prvního pololetí, nová linka ve Znojmě – Příměticích by měla zahájit provoz ve Q3 19. Management si pro letošní rok vytyčil cíl pro ukazatel EBITDA v rozmezí 1,30 až 1,45 mld. CZK. Naše odhady se nacházejí přesně uprostřed tohoto intervalu.

Firma pokračovala v postupném snižování zadlužení. Čistý dluh vůči EBITDA se dále snížil k úrovni 3,47násobku. Nadále však jeho výše zůstává poměrně vysoká, což vedle plánovaných investičních výdajů na letošní rok je důvodem pro to, aby management navrhl valné hromadě nevyplatit dividendu za rok 2018. To je v souladu s očekáváním. Výsledky celkově naplnily naše očekávání. Pozitivně hodnotíme opět využitou výrobní kapacitu pro letošní rok na základě kontraktů dohodnutých se zákazníky a plnění plánu v rozjezdu nových závodů. PFNonwovens tak potvrzuje postupné naplňování svojí strategie. Cena akcií by mohla mít na základě dnešních výsledků tendenci k růstu, přesto ale nečekáme výrazný pohyb. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.

Philip Morris ČR

Vyšší zdanění cigaret a dalších tabákových výrobků je od příštího roku jisté, koalice ANO a ČSSD už ladí konkrétní parametry. Cena krabičky cigaret by podle deníku E15 mohla nakonec stoupnout o sedm až osm korun. Přitom ještě v únoru ministerstvo financí kalkulovalo se zvýšením ceny za krabičku, která nyní v průměru stojí necelých 90 korun, o čtyři až pět korun. Ministryně financí Alena Schillerová tyto spekulace nepopřela a dodala: „Není to ale ještě definitivně rozhodnuté, jednáme o tom v koalici“. Producenti tabákových výrobků varují, že přílišné zdražení by nahrálo černému trhu. „Je v zájmu naší společnosti, spotřebitelů i vlády, aby nedošlo ke skokovému navýšení, které by mohlo vést k nárůstu nelegálního obchodu s tabákovými výrobky,“ uvedl mluvčí British American Tobacco Tomáš Tesař. Podobně reagovali Tomáš Korkoš z představenstva české pobočky Philip Morris. „Zatím ale nemáme žádnou oficiální informaci o konkrétním zvýšení daně,“ uvedl.

V dnešním vydání Hospodářských novin je rozhovor s provozním ředitelem mateřské společnosti Philip Morris International (PMI) Jackem Olczakem. Ten se týká především bezdýmné technologie IQOS a její budoucnosti v porovnání s běžnými cigaretami. Jak jsme již dříve informovali, tak Olczak v rozhovoru potvrzuje, že PMI vidí budoucnost tabákových výrobků právě v IQOS. Běžné cigarety přirovnává k osudu klasických žárovek. Komentuje i záměry s výrobním závodem v Kutné Hoře. Dle něj se jedná o jednu z jejich nejstarších a zároveň nejefektivnějších továren. Zhruba 80 % výroby jde na export. Momentálně se zde vyrábějí pouze konvenční cigarety. Ale jednoho dne i tady dojde na IQOS. To je dané a není o tom pochyb.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688