Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.03.2019 05:28:03

Shorty na akciích CETV klesly, BlackRock navýšila pozici

Aktuálně zveřejněné statistiky amerických burz týkající se tzv. short pozic ukázaly na snížení objemu sázek na pokles u akcií mediální Central European Media Enterprises (CETV), zatímco domovská burza Nasdaq jako celek vykázala v tomto ohledu naopak vůbec nejvyšší nárůst shortů za půl roku.

Zkrátka první polovina března na trzích u investorů vyvolávala v globále výrazně negativní výhled. Na Nasdaq se oproti konci února totiž celkový objem short pozic k 15. březnu zvýšil o 1,5 % na téměř 8,65 mld. akcií. Více sázek na pokles burza evidovala naposledy ke konci loňského října.

Na burze NYSE došlo dokonce k nejsilnějšímu nárůstu short pozic za poslední rok a to o více než 2,8 % na celkových 15,96 mld. akcií. Nicméně na této burze měli investoři otevřeno více sázek na pokles poměrně před nedávnem, resp. na konci loňského roku.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na CETV klesly poprvé od listopadu

Zveřejněný přehled short pozic na CETV k 15. březnu jakoby předznamenával pondělní oznámení společnosti týkající se zvažování její budoucnosti, resp. možného prodeje. Investoři totiž v první polovině března, vůbec poprvé od listopadu, snížili sázky na pokles akcií CETV. Celkově jejich objem klesl o 274 tisíc. K polovině měsíce tak zůstalo otevřeno „jen“ 2,51 mil. short akcií CETV.

 

Vezmeme-li v úvahu vlastnictví více než 162 mil. akcií CETV ze strany majoritního akcionáře AT&T, ve vztahu k ostatním akciím dané třídy A a tedy tzv. free floatu, zůstává short ještě 2,8 % emise.

Otázkou nyní je, co zmiňované pondělní oznámení společnosti CETV vyvolá u investorů s otevřenými short pozicemi. Lze spekulovat, že alespoň část z nich se může rozhodnout raději sázky na pokles začít uzavírat. To může být podporou pro další kurzový růst akcií CETV. Na druhé straně však mohou stát ti, kteří v prodej nevěří, když již různých „zaručených“ spekulací na prodej či jen části aktiv CETV byla jen v posledním roce zveřejněna celá řada.

BlackRock navyšuje pozici v CETV

Největší investiční skupina světa BlackRock je ve vztahu k akciím obchodovaným na pražské burze aktivní zejména na CETV, bance MONETA a také i KB. Aktuální regulatorní hlášení ukázala, že BlackRock po téměř roce začala zpět navyšovat svou pozici v CETV. Minulý týden k 20. březnu BlackRock navýšila podíl v CETV z dřívějších 1,91 % na 2,14 %. Následně o dva dny později jen mírně pozici snížila na 2,12 %.

Dodat možno, že podíl BlackRockCETV kromě přímo samotných akcií tvoří i finanční instrumenty navázané na dané akcie. Většinu každopádně tvoří přímo akcie, dle posledního zmiňovaného hlášení téměř 4,1 milionu akcií CETV (1,62 %).

Závěrem možno zmínit, že po pondělním skoku ve středu akcie CETV na Nasdaq přidaly jen nevýrazně na závěrečných 3,79 USD (+0,53 %). Likvidita byla zatím nejnižší v tomto týdnu, když majitele vyměnilo zhruba 243 tisíc akcií.Trh mediální společnost nyní oceňuje na 958 mil. USD, tj. téměř 22 mld. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688