Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.03.2019 08:43:43, aktualizováno 23.03.2019 09:02:15

Skupina ČEZ v roce 2018 vydělala 10,5 mld. Kč, v roce 2019 očekává výrazný nárůst čistého zisku na 17 až 19 miliard korun


Provozní výnosy Skupiny ČEZ za rok 2018 dosáhly 184,5 mld. a meziročně reálně vzrostly o téměř 11 mld. . Provozní zisk před odpisy (EBITDA) byl 49,5 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy obecně nesouvisející s běžným hospodařením roku dosáhl v souladu s výchozím očekáváním hodnoty 13,1 mld. . Meziroční srovnání zisku bylo významně ovlivněno jednorázovými vlivy, které v součtu přispěly do čistého zisku 2017 pozitivně ve výši 7,5 mld. , zejména úspěšný prodej akcií MOL. V roce 2019Skupina ČEZ ambici zvýšit EBITDA na 57 – 59 mld. , čistý zisk na 17 – 19 miliard korun.

„V roce 2019 se po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny významně projeví ve výsledcích hospodaření Skupiny ČEZ růst cen elektřiny na velkoobchodních energetických trzích. Máme navíc ambici vyrobit přes 68 TWh elektřiny (o 8 % meziročně více), z toho přes 31 TWhjaderných zdrojích, a navýšit tržbyenergetických služeb nad 20 mld. . Celkově proto očekáváme EBITDA 2019 na úrovni 57 – 59 mld. a čistý zisk 17 - 19 mld. . K naplnění této ambice přispěje také projekt interní optimalizace centrálních a podpůrných činností, který předpokládá významné zeštíhlení centrálních útvarů o 15 – 20 % pracovních míst a 0,5 mld. trvalého snížení stálých nákladů ročně, “ říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

Meziroční pokles čistého zisku o 8,5 mld. reflektuje především neopakovatelné jednorázové pozitivní vlivy z roku 2017 v celkové výši 7,5 mld. . Šlo o vliv ukončení vlastnictví akcií MOL (4,5 mld. ), prodej nemovitostí v Praze (1,1 mld. ), pozitivní vliv změny rumunské regulace OZE na ocenění zelených certifikátů pro rumunské větrné parky ČEZ (0,8 mld. ), dohodu o narovnání se společností Sokolovská uhelná (0,7 mld. ) a mimosoudní dohodu s bulharskou státní společností NEK (0,4 mld. ). Negativně dále působil zejména růst nákladů na emisní povolenky pro výrobu (o 1,3 mld. ) z důvodu růstu jejich tržní ceny i poklesu objemu jejich bezplatného přídělu a dále růst stálých nákladů na výrobu elektřiny z klasických zdrojů, naopak pozitivně působila meziročně zejména vyšší výroba z jaderných zdrojů a vyšší povolené výnosy z distribuce reflektující nárůst investic do distribuční sítě v ČR,“ vysvětluje místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Provozní výnosyroce 2018 dosáhly 184,5 miliardy korun a po očištění o metodické změny IFRS stouply meziročně o 10,8 mld. , a to zejména díky růstu tržebenergetických služeb, které vzrostly o 120 %.                

„Těší mě, že růst ESCO tržeb je způsoben nejen akviziční expanzí, ale také organickým růstem v Česku i v zahraničí, čímž se potvrzuje správnost naší strategie, která dynamický růst trhu energetických služebEvropě předpokládala. V sektoru ESCO jsme v roce 2018 dále posílili zejména v Německu v oblasti energetických služeb a na Slovensku v oblasti teplárenství. Navíc se nám podařilo o 50 % překonat dosavadní rekordní zisk z obchodování s komoditamiroku 2017,“ říká člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů stoupla meziročně o procento na 61,3 TWh, přičemž výroba z jaderných elektráren vzrostla o 6 % na 29,9 TWh. Výroba elektřiny v segmentu nová energetika (tj. z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren) dosáhla 1,8 TWh, meziročně o 11 % méně v důsledku horších povětrnostních podmínek v Rumunsku a nepříznivých hydrometeorologických podmínek v ČR.

Na investice do dlouhodobého majetku Skupina ČEZroce 2018 vynaložila 26,4 mld. . Nejvíce investic směřovalo do segmentu distribuce (12,9 mld. ), z čehož 10,4 mld. bylo investováno do distribuční sítě v ČR, kde rostly investice do rozvoje, digitalizace a zvýšení spolehlivosti sítě.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce stoupla meziročně o 0,5 %, po klimatickém a kalendářním očištění o 1,3 %. Rostla zejména spotřeba velkých firem spojená s ekonomickým růstem.


Více informací zde: https://www.cez.cz/cs/pro-investory/informacni-povinnost/

                               

Ing. Ladislav Kříž
Hlavní mluvčí Skupiny ČEZ


Související zprávy:
Pleskač (ČEZ): Je tu další zájemce o bulharská aktiva
Šéf ČEZu Beneš: Rozdělení skupiny není na pořadu dne
Loňský zisk ČEZ na odhady nedosáhl. Letos slibuje 17 až 19 miliard korun
ČEZ: Výsledky pod odhady, výhled nad nimi - divi asi kolem 24,3 Kč, za letošek by to mohlo být až 35 Kč
Skupina ČEZ v roce 2018 vydělala 10,5 mld. Kč,
v roce 2019 očekává výrazný nárůst čistého zisku na 17 až 19 miliard korun






 

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688