TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  13.03.2019 17:43:51

Bude brexit bez dohody? Vrátila by se cla, hraniční kontroly zatím ne

Britský parlament podruhé výraznou většinou odmítl dohodu o brexitu vyjednanou premiérkou Theresou Mayovou s představiteli Evropské unie. Co teď čeká Británii? Ve středu budou poslanci hlasovat o tom, jestli připustí možnost tvrdého brexitu bez dohody. Případně pak ve čtvrtek rozhodnou, jestli odchod z Unie odloží.

Premiérka Theresa Mayová podruhé drtivě prohrála hlasování o své brexitové dohodě. Zatímco při prvním hlasování bylo proti 230 poslanců, v úterý jich bylo "jen" 149. I tak jde o jasnou porážku a ránu plánům Mayové, že země opustí Unii na základě jí vyjednané dohody.

Teď poslance čeká další důležité hlasování – o tvrdém brexitu bez dohody. Mayová nechá členům své strany volnou ruku. Sama ale avizovala, že bude hlasovat pro odmítnutí takové varianty brexitu. Lídr opozice Jeremy Corbyn už přislíbil, že si postaví labouristické poslance do latě, aby brexit bez dohody odmítli. Pro odchod bez dohody bude zřejmě jen část konzervativců.

Pokud by ale v hlasování tato možnost překvapivě zvítězila, podle Mayové by se stala oficiální vládní politikou. Deník Daily Mirror sestavil přehled, jak by taková varianta zasáhla do života běžných Britů. Předně by zemi hrozila velká ztráta pracovních míst. Třeba jen Airbus zaměstnává ve Spojeném království 14 tisíc lidí a 110 tisíc dalších je na jejich pracovní místa navázáno.

Brity může postihnout výpadek zásobování, před tím varovaly velké řetězce jako KFC, McDonalds nebo Lidl, které velkou část zboží a potravin dováží z kontinentu. Však se také obchody před 29. březnem, kdy má Británie EU opustit, snaží předzásobit, co to jen je možné.

Podle tajných plánů, které unikly na veřejnost, jsou k nasazení v ulicích připraveny 3 000 vojáků. Povolány mohou být i rezervisté. V ulicích by měli bdít nad pořádkem, například aby nedošlo k rabování tenčících se zásob. Dálnice na pobřeží by pak mohly zablokovat kamiony kvůli chaosu v britských přístavech.

V Británii žijí 3 miliony občanů EU, ti si musí zažádat o status usedlíka, aby na ostrovech mohli zůstat. Pokud neprojde žádná dohoda, mohou o něj žádat jen ti, kteří dorazí před 29. březnem, dohoda počítala s tím, že obyvatelé Unie budou moci do Británie chodit ještě do prosince 2020. Zrušeny mohou být stovky letů, protože předběžná dohoda počítá jen se zachováním provozu mezi EU a Británií podle loňského letového řádu, mnohé společnosti ale ohlásily zavedení nových linek. Operátoři začnou Britům v zemích EU a občanům EU v Británii opět účtovat roamingové poplatky.

Mnozí Britové budou potřebovat k cestám do EU nové pasy tak, aby mezi termínem jejich cesty a expirací pasu byla dostatečná rezerva. K řízení v zemích EU nebude stačit britský řidičák a ti, kteří žijí na kontinentě dlouhodobě, budou muset znovu do autoškoly.

Britská vláda ve středu nastínila, jak v případě odchodu bez dohody bude vypadat celní režim na zboží z EU. Až 80 % zboží bude nadále dováženo bez cla, to ale postihne některé komodity a produkty. týká hlavně zemědělských produktů, ale clo je v plánu také třeba na automobily nebo autobusy.

Na hranicích s Irskem se hraniční kontroly neobjeví. Hranice přitom před rokem 1998 hlídali kvůli napětí v Severním Irsku vojáci. Zboží z Irska se tak bude moci nadále volně přesouvat přes Severní Irsko do Británie.

Odklad, nové volby či další referendum?

Že by Británie odešla skutečně k 29. březnu z EU, je teď stále méně pravděpodobné. Nastalo by to zřejmě jedině v případě, že by parlament ve středu posvětil odchod bez dohody. Jinak bude o den později rozhodovat o odkladu brexitu.

Z Evropy se ozývají hlasy, že si Britové musí ujasnit, co sami chtějí. Odklad by EU viděla jen do května, aby se celá situace s brexitem stihla vyřešit do květnových voleb do Evropského parlamentu. Někteří britští poslanci by přitom chtěli i dvouletý odklad, aby mohla proběhnout úplně nová jednání.

Opozice stále hlasitěji volá po předčasných volbách. Britové přitom parlament volili teprve před dvěma lety a to poté, co Mayová právě kvůli tomu, aby měla pro vyjednávání brexitu silnou pozici, sama předčasné volby vyvolala. V průzkumech sice labouristé ztrácí až 10 %, když Mayová předloni předčasné volby oznámila, ztráceli labouristé přes 20 %, nakonec prohráli o 2,5 % a konzervativci přišli i o prostou většinu ve sněmovně.

Poslední možností je pak druhé referendum o členství v Unii, kde by na jedné straně byla dohoda vyjednaná premiérkou Mayovou, a druhou možností by bylo zůstat v Evropské unii. Opakování referenda začali opatrně podporovat právě labouristé. Ovšem organizace referenda by trvala minimálně půl roku. Jasno není ale právě nad otázkou, ke které by se lidé v plebiscitu vyjadřovali.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688