Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.03.2019 09:08:51

Akciové trhy pokračují v růstu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ v pátek večer odstavil první blok jaderné elektrárny v Temelíně kvůli výměně paliva.

Skupina VIG získala další pojišťovnu na polském trhu. Nyní jich zde vlastní pět.

Evropské akcie by nový týden měly zahájit růstem.

Pondělní makroekonomický obrázek nabízí pouze ceny průmyslových výrobců v eurozóně. Nejzajímavější statistikou budou údaje o vývoji amerického trhu práce v závěru týdne. Do té doby nicméně bude pozornost trhů soustředěna na čtvrteční zasedání ECB. Druhá půlka týdne pak přinese i průmyslovou výrobu v evropských ekonomikách.

Výsledková sezóna ve Spojených státech je prakticky u konce. V rámci evropského indexu Stoxx 600 zveřejnily hospodářské výsledky tři čtvrtiny firem. Dnes ale žádná větší společnost čísla nereportuje.

Société Générale zvýšila doporučení pro akcie americké potravinářské společnosti Kraft Heinz na Držet. 

Obchodování na zámořských trzích

Americkým akciím se v závěru uplynulého týdne dařilo a stejně tak jako ostatní globální akciové trhy uzavřely první březnovou seanci růstem. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,4 %, širší index S&P 500 přidal 0,7 % a technologický Nasdaq dokonce posílil o 0,8 %. Technologickým akciím se obecně dařilo poté, co Amazon.com oznámil plány otevřít nové obchody s potravinami či šéf Apple nastínil pozitivní vyhlídky firmy. Za celý uplynulý týden si index S&P 500 připsal 0,4 % a od začátku roku již vyrostl o 11,8 %.

Vlna optimismu z akciových trhů přes víkend nevymizela, a tak u obchodníků v asijsko-pacifickém regionu převládaly nákupní příkazy. Čínské akcie se vyšplhaly na nejvyšší úroveň od loňského června, když k optimismu přispěla jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy. Šanghajský index vzrostl o 1,1 %, šenčenský dokonce o 2,2 %. Ještě o jednu desetinu více přidal jihokorejský Kosdaq. Japonský Topix posílil o 0,7 %, když hlavními tahouny byli producenti elektroniky, strojů a výrobních zařízení.

Kromě čtvrtečního zasedání ECB a pátečních statistik z amerického trhu práce budou trhy sledovat i jednání nejvyššího stranického vedení v Číně. Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika v poslední době ztrácí na dynamice, mohla by jednání naznačit nové impulsy k expanzivnější hospodářské politice, což by se určitě setkalo s pozitivní reakcí akciových trhů.

ČEZ

Energetická společnost v pátek dle plánu odstavila první blok jaderné elektrárny v Temelíně. Důvodem je výměna téměř třetiny paliva a zároveň kontrola turbíny i bezpečnostních systémů. Odstávka by měla trvat dva měsíce. Podle harmonogramu druhý blok přeruší svůj provoz rovněž na dva měsíce v polovině června.

VIG

Skupina VIG získala 100% podíl v polské společnosti Gothaer Towarzystwo Ubezpieczeń (Gothaer TU). Pojišťovna nabízí služby v oblasti neživotního pojištění. Za loňský rok pojišťovna vybrala na hrubém předepsaném pojistém 170 mil. EUR. Dceřiné společnosti, které doposud VIG na polském trhu vlastní, vygenerovaly za první tři kvartály 670 mil. EUR, což představuje více jak 9 % celkového hrubého pojistného skupiny. Díky této akvizici se podaří navýšit tržní podíl skupiny VIG na polském trhu na zhruba 9 %.

Polsko je jednou z hlavních strategických oblastí, kde chce skupina VIG rozvíjet svoje aktivity. Jejím střednědobým cílem je zde dosáhnout podílu přinejmenším 10 %. Zprávu hodnotíme pozitivně, když je patrné, že se skupině daří naplňovat svoji stanovenou střednědobou strategii.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688