TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.02.2019 17:49:49

Pošta chystá opět velké změny, bude doručovat zásilky jednou týdně?


Česká pošta chce šetřit, a proto chystá velké změny v doručování zásilek. Adresátům se ale její návrhy nejspíš moc líbit nebudou - hodlá totiž prodloužit doručovací lhůtu. Některé druhy zásilek by tak mohly přicházet pouze jednou týdně.

Ředitel pošty: Problémy máme, roznáška jednou týdně je extrém

 Česká pošta si uvědomila, že nestíhá doručovat zásilky včas, a proto se to rozhodla řešit. Řešením ovšem nemá být zkvalitnění současných služeb, ale prodloužení doručovací lhůty. Informovala o tom Mladá fronta DNES.

Česká pošta plánuje některé druhy zásilek, které nejsou urgentní, roznášet méně často, než je tomu dnes. Obyčejné dopisy a jiné zásilky by mohla doručovat nikoliv druhý den, ale třetí den, nebo pouze jeden daný den v týdnu.

Pošta čelí dlouhodobému problému s personálními kapacitami, kvůli kterému není schopná doručovat zásilky podle pravidel poštovní vyhlášky. Aby neplýtvala silami a ušetřila, hodlá si lépe zorganizovat doručovací služby. Zásilky by si chtěla rozdělit do několika kategorií podle toho, jak jejich doručení spěchá.

"Mohlo by se to týkat například obyčejných dopisů. Dnes slibujeme, že ho dodáme zítra, ale lidé ho stejně dostávají o den déle," řekl Mladé frontě generální ředitel České pošty Roman Knap. Změnit by se mohlo i rozmístění poboček a jejich otevírací doba.

Česká pošta se inspirovala v zahraničí - systém doručování se mění například i v Portugalsku, Dánsku, Španělsku, Itálii, nebo Německu.

Rozhodnutí pošty by mohlo být reakcí na tlak ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který od konce minulého roku provádí plošné kontroly zásilkových služeb. Předběžné výsledky auditu prokázaly, že má Česká pošta vážné problémy s včasným doručováním.

ČTÚ je regulátorem České pošty - případné změny proto musí schválit. Ne ze všech návrhů je ale úřad nadšený, prozradil Mladé frontě mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688