TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.02.2019 20:22:18

Lékárníci vypočítali chybějící léky. V zahraničí je mají i na vesnici

V Česku se podle lékárníků v lednu nedalo koupit 37 léčivých přípravků. 15 z nich je přitom nenahraditelných. Zatímco u nás jsou navíc dané léky nedostupné, za hranicemi se dají pořídit i na venkově.

Léky na srdce, mastičky, čípky i další léčivé přípravky jsou v Česku od začátku roku nedostupné. Podle České lékárnické komory (ČLnK) pacienti v prvním měsíci letošního roku nemohli koupit 37 léčiv, z čehož 15 se nedá nahradit jinými přípravky se stejnou léčivou látkou.

Jenže zatímco u nás třeba kapky pro novorozence Vigantol nepořídíte až do května, stačí se podívat za hranice a všechno je jinak. "Podle našich informací je tento lék na Slovensku dostupný v běžném, nikoli emergentním, režimu. Není nám jasné, jak může k podobné situaci dojít," uvedl prezident ČLnK Lubomír Chudoba.

Lékárníci se proto obrátili na ministerstvo zdravotnictví, které už vydalo povolení pro dodávku cizojazyčné šarže. Do Česka by se tak mělo v následujících dnech dostat 20 tisíc balení kapek Vigantol určených původně pro jiný trh.

Seznam nedostupných a nenahraditelných léků v lednu 2019:

Seznam v lékárně nenahraditelných léků, které podle hlášení lékáren chyběly v ČR během ledna 2019

Není to ale jediný chybějící lék, který u sousedů pořídíte. Dalším příkladem je vakcína proti břišnímu tyfu Typhim. "Stačí vyjet do Rakouska a navštívit lékárnu v malé příhraniční obci Poysdorf s pěti tisíci obyvateli, která má tři vakcíny skladem, zatímco u nás chybí její zásoba i ve velkých nemocničních lékárnách," říká viceprezident ČLnK Aleš Krebs.

Léky, které se v lednu nedaly koupit, byly zpravidla nedostupné z výrobních důvodů. Podle Komory šlo většinou o nahlášené výpadky. Nastávají ale také situace, kdy léčiva nepořídíte kvůli marketingově-obchodním důvodům, jako tomu bylo u léku Ferro-Folgamma. Výrobci v podobném případě hrozí sankce až dva miliony korun.

Lékárníci v souvislosti s chybějícími léky řeší nepříjemné dilema. Pokud by například nedostupnř Framykoin chtěli nahradit individuálně připravenou mastí, vzniká jiný problém. "Lékárníci jsou za tuto pomoc v podstatě potrestáni. Zdravotní pojišťovny jim totiž přípravu náhradního léčivého přípravku odmítají proplatit," sdělila mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688