Research (Česká spořitelna)
Investice  |  11.02.2019 10:23:37, aktualizováno 17.02.2019 09:00:37

ČNB: Trnitou cestou k vyšším sazbám


V pátek si pozvala ČNB analytiky, aby představila novou prognózu. Ta předpokládá, že by ČNB měla zvýšit sazby na dvě procenta v první polovině letošního roku. Ve druhé pak snížit zpět na 1,75 a tam je nechat do konce roku 2020. CNB tak ve své prognóze nečeká, že by bankovní rada v dohledné době pokračovala v normalizaci a přibližovala úroveň sazeb k rovnovážné úrovni sazeb, kterou ČNB tipuje blízko tří procent.

 

Důvodem pro kvedlačku sazeb v letošním roce je koruna. Model prostě chce na slabší korunu reagovat, ale následně věří, že koruna dostane rozum a posílí. Podle prognózy ČNB posílí koruna vůči euru na 24,5 na konci tohoto a na 24,1 na konci příštího roku. Pokud koruna takto posílí, tak ČNB nebude muset zvyšovat sazby. A to i přes horší výhled na zahraniční ekonomiku.

A tím se dostáváme k citlivostním scénářům. První ukazuje, co by se stalo, kdyby koruna v první polovině letošního roku neposilovala a zůstala v blízkosti 25,6 CZK/EUR. Docela dost: ČNB by sazby zvýšila v letošním roce až na 2,5 procenta. A teprve pak by se postupně vracely k původní trajektorii. Ano, ČNB nám tady naznačuje, že přechodně slabší koruna o čtyřicet halířů přinutí bankovní radu ČNB zvýšit sazby o dalších padesát bodů.

Druhý citlivostní scénář ukazuje, co by se stalo s českou ekonomikou v případě tvrdého Brexitu. Růst HDP by se snížil ke dvěma procentům. Ale protože by koruna byla slabší o cca čtyřicetník na konci tohoto roku (24,9) a cca padesátník na konci příštího (24,6), tak by ČNB na tvrdý Brexit reagovala zvýšením sazeb až na 2,5 procenta. To není moc intuitivní a možným problémem je, že ČNB v tomto scénáři očekává vyšší PPI inflaci v EMU a vyšší sazby ECB než v základním scénáři.

Jinými slovy: pokud koruna „nedostane rozum“ a neposílí ani v letošním roce (i v případě tvrdého Brexitu), tak se připravte na další úrokovou smršť. Vypadá to, že v očích ČNB úrokové sazby v nejbližších letech do blízkosti rovnovážné úrovně dostane jen pohroma na britských ostrovech nebo slabá koruna.

 

Bez smajlíku: obě tato rizika (slabší koruna a neřízený Brexit) vnímá bankovní rada jako proinflační riziko. Proto guvernér Jiří Rusnok na tiskovce po zasedání řekl, že si umí představit, že sazby letos zůstanou stabilní, ale taky že může ČNB zvýšit sazby dvakrát. Zajímavé je, že bankovní rada také zmínila „nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodě“ jako „nejistotu“. Ale my už přece víme: nižší poptávka po českých vývozech by oslabila korunu, takže vyšší sazby.

 

Mimochodem: ve Zprávě o inflaciČNB speciální box „Obchodní vztahy ČR se Spojeným královstvím v posledních letech“, kde ukazuje, že vývozy do UK představují 205 mld. CZK. To jsou ale jen čísla o přímých vývozech do UK. My už před dvěma měsíci spočítali, že po započtení nepřímých vývozů se toto číslo zvýší o více než 50%. Takže potenciální šok plynoucí z velmi tvrdého Brexitu ČNB podhodnocuje.

David Navrátil 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688