TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  26.01.2019 20:35:43

Senátoři chtějí nižší daně pro obce, které častěji trápí sníh

Senátoři za ODS, ANO a STAN připravují zákon, který by měl snížit daně obcím, které leží ve výšce nad 500 metrů nad mořem. A důvodem je sníh. Některé obce totiž utratí za jeho odklízení až desetinu rozpočtu a další peníze pak vydají na opravy silnic Podle senátorů tak nemají výše položené obce stejné podmínky jako ty v nížinách, kde sníh často v zimě vůbec není. Návrh zákona by mohl být připraven do půl roku.

"Chtěl bych, abychom předložili v Senátu návrh zákona, který by zvýhodňoval obce nad 500 metrů. Dalo by se to udělat přes rozpočtové určení daní," uvedl senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman.

 

Typický obrázek letošní zimy. Frézy, pluhy, sypače i úklidové čety bojují se sněhem, který zvlášť letos enormně zasypává horské oblasti. A ty musejí sahat pro nemalé peníze.

 

"My jsme měli rekord někde kolem roku 2006 10 % obecního rozpočtu. Což kdybychom dali do Prahy, tak z těch jejich 40 miliard, tak to by byly čtyři miliardy propluhované. To by se divili Pražáci," reagoval Zeman.

 

Čtyřdenní sněhová kalamita přišla jablonecký magistrát zatím na 5 milionů korun. Ale to je jen jedna epizoda. Další peníze navíc zaplatí na jaře za opravy výtluků, polámaných značek, mostů a městského majetku.

 

 

 

"Pokud je mírná zima, tak vynakládáme částku 30 milionů korun. Jedná se o 3 % rozpočtu. Je to nespravedlivé," sdělil náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek.

 

K návrhu se přidávají i senátoři z ostatních stran. "My jsme město, které je na pomezí Českomoravské pahorkatiny, a ty obce mají nepoměrně vyšší náklady," uvedl senátor a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský.

 

"Ve Varech není sníh a u nás je 130 cm. Já jsem si teď zadával zjištění, jak je to v okolních státech, abychom nevymýšleli něco nového. Zejména v Rakousku, Švýcarsku, Německu a ve Francii. Třeba to řeší jinak. Budeme to od začátku komunikovat s ministryní Schillerovou, abychom viděli, že případně můžeme od ministerstva získat podporu pro tento návrh," sdělil senátor a starosta Božího Daru Jan Horník.

 

Podle ministryně bude problém především ve stanovení hranice nadmořské výšky. A třeba se bude hledat jiná cesta. "Já musím vidět ten návrh, o co vlastně jde. Ta debata určitě nebude jednoduchá," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

 

 

 

Námitku obcí z nížin, že díky sněhu zase horské oblasti profitují z lyžařů, senátoři odmítají. "Jsou to i obce, které turistu v životě neviděli," reagoval Zeman. "Jablonec přímo z toho turistického ruchu tolik neprofituje," sdělil Matek.

 

Pokud senátoři získají pro svůj návrh podporu, mohl by být zákon na stole zhruba za půl roku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688