Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.01.2019 11:18:55

The Guardian: Mayová se musí vzdát iluzí a otevřít širší debatu


Odchod Británie z Evropské unie při zachování průchodnosti hranice mezi Severním Irskem a Irskem je pouhou fantazií. Britský deník The Guardian tak dnes komentuje soustředění premiérky Theresy Mayové na jednání o takzvané irské pojistce, která se týká irsko-severoirské hranice a kvůli které Dolní sněmovna minulý týden odmítla připravenou rozvodovou dohodu s EU. Podle britských médií premiérka ve svém "plánu B" prezentovaném v pondělí v parlamentu nepřinesla mnoho nového. List Financial Times však soudí, že ministerská předsedkyně nyní může získat parlamentní většinu na svou stranu. Britský tisk rovněž vyzdvihuje varování Mayové, že druhé referendum o vztahu s evropským blokem by vedlo k projevům občanské nespokojenosti.

Takzvaná irská pojistka obsažená v připravené dohodě o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem v případě, že Londýn a Brusel se během přechodného období nedohodnou na jiném řešení. Odpůrci pojistky namítají, že tímto způsobem by Británie de facto zůstala ve stejném celním prostoru s unií.

"Místo toho, aby se vracela k irské hranici, měla by premiérka otevřít debatu přesahující menšinu nekompromisních toryů," napsal The Guardian v redakčním komentáři. Irskou pojistku Mayové přirovnal levicově orientovaný list ke zdi na hranici s Mexikem Donalda Trumpa. "Je to úpění moci mařené nesmiřitelnou opozicí v demokratickém shromáždění," napsal deník k brexitovému patu.

"Nemůžete mít celní unii a ne unii. Ale Mayová zjevně věří tomu, že může přesvědčit svou stále chatrnější koalici o opaku. Tentokrát má spíše hodiny než dny na to, aby to dokázala," poznamenal The Guardian.

Další listy vyzdvihují možnost uskutečnění druhého referenda o brexitu, což prosazuje lídr labouristické opozice Jeremy Corbyn. "Pokud většina referendum podpoří, parlament by mohl Theresu Mayovou přinutit k uskutečnění nového urychleného veřejného hlasování, které by mohlo vést ke zvrácení brexitu," poznamenal The Daily Telegraph.

Mayová přitom poslance varovala, že nové referendum by "poškodilo sociální soudržnost" a "podlomilo důvěru v demokracii", připomíná deník. Bulvární Daily Express se vrací k výrokům Mayové, že druhé referendum by mohlo vyvolat občanské nepokoje i rozpad Spojeného království.

Ekonomický deník Financial Times se domnívá, že zastánci brexitu mezi konzervativci i jejich spojenci ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) nyní začínají pociťovat vážnost situace. "Někteří hledají důvody, proč raději podpořit dohodu Mayové, pokud dokáže vymoci více ústupků v Bruselu, než aby čelili pravděpodobnosti, že brexit bude odložen a možná zvrácen, která je tím větší, čím déle vzdorují," napsal Financial Times.

Londýnský deník The Times dnes tvrdí, že až 40 členů britské vlády je připraveno příští týden rezignovat, pokud konzervativním poslancům nebude umožněno svobodně hlasovat pro plán umožňující odklad brexitu s cílem znemožnit brexit bez dohody.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688