Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.01.2019 10:50:00

Hlavní témata Davosu? Globalizace a technologie


Ve švýcarském Davosu dnes začíná další ročník Světového ekonomického fóra (WEF). Od 70. let se ho již tradičně účastní lídři světové politiky, vrcholní manažeři, bankéři, podnikatelé, ekonomové a další elity. V rámci programu budou probíhat diskuse o globalizaci či využití nových technologií. Oproti minulému roku ohlásil svou neúčast prezident USA Donald Trump, velký kritik globalizace.

Zakladatel WEF Klaus Schwab minulý týden řekl, že fórum se letos chce soustředit na řešení dlouhodobých globálních problémů. Mottem čtyřdenního setkání je Globalizace 4.0: Hledání globální architektury ve věku čtvrté průmyslové revoluce. Schwab zdůraznil, že globalizace sice byla pro lidi přínosem, ale je třeba se starat o ty, kteří zůstali pozadu. "Musíme definovat nové, inkluzivnější pojetí globalizace," podtrhl Schwab.

Právě čtvrtá průmyslová revoluce je jedním z hlavních bodů fóra. Debatovat se bude o vlastnictví dat, přístupu k nim a jejich využití, nakládání s duálními technologiemi, které slouží k civilním i armádním účelům, ale také o rozvoji umělé inteligence a investicích do strategických infrastrukturních sítí, včetně 5G.

Témata zaměřující se na globální ekonomiku zahrnují i problém udržitelného růstu a jeho dlouhodobých dopadů, digitalizaci obchodu, růst korporátního úvěrového rizika v rozvíjejících se zemích, nezaměstnanost mladých lidí či dosahování fiskální a měnové stability.

V neposlední řadě se bude probírat i životní prostředí, zejména problém plastového odpadu, zvyšování investic do obnovitelných zdrojů, dosahování nízkoemisní ekonomiky a vytváření ekonomiky nulového odpadu.

Kvůli problémům kolem financování vládních úřadů nepřijede prezident USA a kritik globalizace Donald Trump. Americkou delegaci poté měli vést ministr financí Steven Mnuchin a ministr zahraničí Mike Pompeo, ale nakonec byla účast zástupců americké administrativy zrušena úplně. Svou účast odřekl kvůli protestnímu hnutí takzvaných žlutých vest i francouzský prezident Emmanuel Macron. Britská premiérka Theresa Mayová zase má dost starostí s hledáním konsenzu ohledně brexitu. Čínský prezident Si Ťin-pching do Alp vyšle viceprezidenta Wang Čchi-šana.

Prezident WEF Börge Brende před setkáním zdůraznil, že svět čelí velkým výzvám, jako je pomalejší hospodářský růst a změna klimatu. "Těmto výzvám lze čelit jen spoluprací. Máme jen jeden svět a my se chováme, jako bychom měli jeden v záloze," řekl Brende. "Davosu bude dominovat vysoká úroveň obav o burzy, ze zpomalení růstu a mezinárodní politiky," řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom poradenské firmy IHS Markit Nariman Behravesh.

Zdroj: ČTK, weforum.org

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688