Kryptofond (Kryptofond)
Kryptoměny  |  14.01.2019 22:47:59, aktualizováno 15.01.2019 09:17:26

Jaké kryptoměny vybrat pro rok 2019? Objeví se nový Bitcoin?

Zásadní otázkou při výběru kryptoměn pro rok 2019, kterou si musí každý investor položit, je, zda bude v roce 2019 stále převažovat medvědí sentiment jako v roce 2018, nebo zda dojde k částečnému oživení trhu. Další okolností, kterou musí investor zvážit, je míra rizika jakou je ochoten podstoupit. I na kryptoměnovém trhu se dají nakupovat méně nebo naopak vysoce riziková aktiva. Mezi ty méně rizikové patří samozřejmě Bitcoin a další coiny s vysokou kapitalizací, ale i ty nám během prosince ukázaly, že umí odepsat desítky procent během několika týdnů. Pro investory, kteří se v kryptoměnách pohybují už déle, stojí samozřejmě za zvážení přesun portfolia do tzv. stablecoinů, které mají svázaný kurz vůči fyzickému aktivu (nejčastěji dolar v poměru 1:1), jako např. Tether (USDT) nebo Gemini coin (GUSD). Pro milovníky rizika stojí na opačné straně spektra pestrá paleta nízko kapitalizovaných coinů, dost často vytvořených během ICO horečky z minulého roku. Některé z těchto coinů odepsaly až 99,9 % ze své ICO nákupní ceny a většina týmů, které na nich pracovaly, už to vzdala a prodala vybrané prostředky, přičemž další týmy to jistě vzdají během roku 2019, ale právě mezi těmito coiny se dají najít perly, které mohou při vhodném výběru nabídnout zhodnocení až několik tisíc procent. Člověk však nesmí být unáhlený, naopak musí dlouhodobě a trpělivě sledovat trh, trendy, sociální sítě a pochopit fungování tohoto „shitcoin“ trhu. V následujícím textu popíši základní zásady a postupy, kterými se řídím během vybírání vhodných investic a představím několik projektů, které by mohly slavit v roce 2019 úspěch.

BITCOIN (BTC)

Bitcoin je tradiční součástí kryptoměnového portfolia. Domníváme se, že ani v roce 2019 se na jeho pozici krále kryptoměn nic nezmění. Současná konkurence v podobě Bitcoinu Cash, který se zmítá ve smrtelných křečích po forku na Bitcoin Cash ABC a Bitcoin Cash SV, již neohrožuje výsadní postavení Bitcoinu jako tomu bylo v roce 2017 a 2018. Každý rok se objeví mnoho konkurenčních projektů spolu s predikcemi věštícími konec Bitcoinu pro jeho technologickou zastaralost a nefunkčnost. Faktem ale je, že se stále jedná o nejvyužívanější coin, který má největší uživatelskou základnu a vývojářský tým. Z pohledu kryptoměnového trhu se také jedná o zdaleka nejstabilnější kryptoměnu (kromě stablecoinů) a spekulanti ho používají nejen ke vstupu do celého odvětví, ale i jako bezpečný přístav při útěku z rizikovějších a volatilnějších altcoinových investic. Z mnoha analýz vyplývá, že Bitcoin jako jediná kryptoměna již není tzv. gambling assetem. Při koupi Bitcoinů se tedy dá hovořit o investici a nikoliv pouze o spekulaci. O výsadním postavení Bitcoinu svědčí i angažovanost finančních institucí, kdy minulý rok byla podána žádost o schválení několika Bitcoin ETF (Exchange traded funds), přičemž konečné rozhodnutí o jejich schválení bylo přesunuto na rok 2019. V následujících měsících můžeme být v případě kladného rozhodnutí svědky značného růstu, který by vyvolalo zavedení ETF, jejichž podstata tkví v značném zjednodušení nákupu, když zbavuje investory nutnosti nakoupit fyzický Bitcoin, ale umožňuje jim nakoupit podíl ve fondu, který za ně následně Bitcoin nakoupí, což by vedle daňových výhod přineslo i skutečně masové rozšíření mezi investiční veřejnost včetně institucionálních investorů. ETF schválený americkým regulátorem SEC ( (Securities and Exchange Commission) by totiž znamenal, že samotný kryptoměnový trh již není divokým západem, ale vyspělým finančním trhem, který by se mírou právní jistoty investorů mohl rovnat akciovému trhu.


ETHEREUM (ETH)

Ethereum je tradičně druhý největší coin (v prosinci ho dočasně předběhl Ripple), který má po Bitcoinu druhou nejpočetnější komunitu a unikátní využití. Právě na Ethereu proběhla většina ICO z roku 2017. ETH je jeden z mála kryptoměnových projektů, který už má reálné využití, přičemž podstata celého coinu tkví v tom, že umožňuje zájemcům vytvoření vlastních tokenů za použití blockchainu ETH. Během roku 2017 a 2018 vyrostla ETH početná konkurence v podobě coinů NEO, Waves a EOS. V některých ohledech jsou tyto coiny lepší, ale všechny mají svoje mouchy, ať už je to vysoká cena nebo nízká kontrola tokenů, které umožňuje daný coin vytvořit, což může být v prostředí stále se zpřísňující regulace fatální. Žádnému z coinů se nepodařilo ETH sesadit a nic nenasvědčuje tomu, že by v roce 2019 ETH nemělo být dominantní platformou pro smart kontrakty a tokenizaci. V lednu 2019 se navíc očekává spuštění aktualizace Constantinople, která přináší celou řadu vylepšení, což se nepochybně projeví i na ceně, která je momentálně velice nízká.


NEO (NEO)

NEO je přímým konkurentem Etherea a v současné době se obchoduje skutečně za výhodné ceny. Během největšího propadu stálo dokonce jen kolem 6 USD. Přes velký propad se NEO stále řadí k méně rizikovým a etablovaným projektům pohybujícím se v první třicítce kryptoměn dle tržní kapitalizace. Oproti Ethereu nabízí lehce odlišné technické řešení, přičemž pro investory je nejzajímavějším rozdílem fakt, že držitel NEO dostává odměnu v podobě tokenu GAS. NEO je postavené na modifikovaném modelu POS (proof of stake) a při jeho držení na peněžence nebo na vybraných burzách, jako např. Binance, můžete počítat s pravidelnou odměnou v podobě tokenu GAS. GAS se následně používá jako „palivo“ při uskutečňování transakcí na blockchainu NEO. Cena těchto dvou aktiv je tedy značně provázaná a GAS se v současnosti obchoduje zhruba za 2,3 dolaru. V lednu roku 2018 se však jeho cena vyšplhala až k 80 dolarům a v některých okamžicích dokonce stál více než samotné NEO. Pokud si stejně jako já nejste jistí, zda se příští rok dočkáme oživení nebo zda bude medvědí nálada pokračovat, a nemáte čas nebo chuť věnovat se pečlivému výběru kryptoměn s menší tržní kapitalizací, může být NEO skvělou volbou právě pro odměnu za držení, která se velice podobá klasické dividendě. V současnosti je roční odměna za držení 1 coinu NEO zhruba 0,1 tokenu GAS, což při cenách cca 8 dolarů za NEO a 2,3 dolaru za GAS, představuje výnos kolem 3 %. Při hodnocení výnosu ale musíte brát v potaz, že trh je v současnosti na velice nízkých hodnotách a výnos Vám je „vyplácen“ v kryptoměně. Pokud tedy budete držet NEO a odměnu v podobě GAS rovněž podržíte až do dalšího býčího trhu, můžete zpětně dosáhnout velice zajímavých výnosů. Pokud by se cena GAS dostala zpět na 80 dolarů, mohli byste GAS obdržený za rok 2019 z nákupu 1 coinu NEO za 8 dolarů prodat nikoliv za 0,23 dolarů, ale za 8 dolarů. Návratnost by tedy nebyla 3 %, ale 100 %, a to jsou již zajímavá čísla. Pokud tedy kryptoměnám dlouhodobě věříte, je NEO zajímavou volbou.

 

Shrnutí

Každý investor je jiný a při přemýšlení nad vhodnou skladbou svého kryptoměnového portfolia by měl zejména důkladně zvážit, jakou míru rizika je ochoten podstoupit a kolik času je ochoten kryptoměnám věnovat. Z této úvahy by se měly odvíjet jeho další investiční rozhodnutí. Jestli Vás zajímají nové technologie a chcete se podílet na "kryptoměnové revoluci", pořídit si Bitcoin není tak náročný proces. V případě, že milujete pročítání stovek stránek plných technických detailů a zvládáte komunikovat s vývojáři, pravděpodobně zavítáte dále než jen do první stovky kryptoměn. Pokud kryptoměnám nerozumíte a nemáte čas nebo chuť se jim věnovat, přenechte své prostředky odborníkům. Každý je koneckonců odpovědný za své prostředky a za způsob, kterým s nimi nakládá, a není nic snazšího než ztratit peníze v prostředí, kterému člověk nerozumí.

Kryptofond

Jsme prvním soukromým fondem ve střední Evropě zaměřeným na kryptoměny. Poskytujeme našim klientům profesionální správu a bezpečný přístup do digitálních měnových aktiv.

Více informací naleznete na: https://kryptofond.cz/en/

06.10. 20:44  peněženka Cloud Token § (P.D)
21.01. 12:46  A co Ripple? (Lucretius)
15.01. 21:16  Bitcoin a Litecoin (D.)
15.01. 15:57  Btc este nezomrel (Vlado)
15.01. 14:19  Tohle už je vážně trapné (Jose)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688