Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.01.2019 14:48:12

Technická analýza: Napínavý souboj mezi medvědem a býkem na ropě

Přelom a začátek roku se nesl ve znamení vysoké volatility, která měla na svědomí střídání jednotlivých trendů jako ročních období. Nejprve jsme byli svědky prosincového ochlazení cen ropy souvisejícím s výplachem na akciových trzích a nárůstem těžby předních světových producentů. Následně jsme mohli sledovat konsolidaci cen a návrat k normálu, způsobený rozhodnutím kartelu OPEC o zavedení těžebních limitů. Vysoká koncentrace kurzotvorných událostí tak měla na svědomí otočení silného medvědího trendu o 180 stupňů, díky kterému se o slovo opět přihlásili ropní býci.

Hlavním motorem růstu cen bylo zejména rozhodnutí organizace OPEC a jeho včasná implementace, když se kartel rozhodl, že přistoupí k omezení produkce ještě před oficiálním startem těžebních škrtů. K vyrovnání převisu nabídky nad poptávkou přispěly také informace o poklesu zásob, které sice nenaplnily očekávání, nicméně investoři v současné době berou tento fakt jako dostatečně silný signál pro nákup. V neposlední řadě k celkovému optimismu pomohlo uklidnění situace kolem americko-čínské tahanice o dovozní politice obou zúčastněných.

Sečteno podtrženo hlavní rizika v podobě zpomalování globální ekonomiky potažmo poptávky po ropě ustoupila mírně do pozadí a obchodnicí černého zlata využili nízkých cen pro levné nákupy. Na závěr můžeme pro zajímavost ještě zmínit nedávno zveřejněný výhled společnosti Goldman Sachs, která predikuje cenovou hladinu ropy brent pro rok 2019 kolem ceny 62,50 USD/barel.



WTI: Obrození cen ropy s novým rokem s sebou přineslo silný vzestupný trend, který započal poměrně symbolicky na loňských minimech 42,36 USD/barel. Po silném odrazu následovalo pokoření několika silných technických úrovní, kde se ovšem cena ani jednou dlouho neohřála a zpomalení růstu přišlo až v okolí hodnoty 52 USD/barel. Jak je patrné z grafu, na této silné rezistentní linii může v následujících dnech docházet ke konsolidaci cen. Po období zvýšené volatility, kdy býci vystřídali medvědy, tak pravděpodobně dochází na normalizace trhu.

API předchozí očekávání aktuální
ropa -4,50 N/A -6,27
EIA předchozí očekávání aktuální
ropa 0,01 -2,40 -1,68
benzín 6,89 3,39 8,07

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688