Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.01.2019 08:39:06

Prezident Světové banky Jim Yong Kim odstupuje z funkce, z vlastní vůle, ne na tlak US prezidenta Trumpa


Prezident Světové banky Jim Yong Kim se rozhodl na přelomu ledna a února odstoupit z funkce, ve které strávil více než šest let. Oznámila to dnes banka. Nynější funkční období devětapadesátiletého Kima, který měl podle médií určité názorové neshody s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, přitom mělo vypršet až v roce 2022. Prozatímní prezidentkou Světové banky se od 1. února stane její výkonná ředitelka Kristalina Georgievová.

Kim v čele Světové banky v roce 2012 nahradil Roberta Zoellicka. V roce 2017 pak tento Američan korejského původu nastoupil své druhé pětileté funkční období. "Bylo mi velkou ctí sloužit jako prezident této pozoruhodné instituce," uvedl Kim v tiskovém prohlášení banky.

Kim byl do čela Světové banky na obě funkční období nominován bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou. S administrativou nynějšího prezidenta Trumpa se však Kim neshoduje v přístupu ke klimatickým změnám, upozorňuje agentura Reuters.

Kim prosazoval financování energetických projektů šetrných k životnímu prostředí a výrazně omezil investice do uhelné energie, zatímco Trump slíbil oživení amerického uhelného průmyslu. Prezident Světové banky se nicméně vyhýbal veřejným střetům s Trumpem, píše server BBC.

Podle zdrojů agentury Reuters Kim uvedl, že se rozhodl rezignovat z vlastní vůle a že z funkce nebyl Trumpovou administrativou "vytlačen". Trump nicméně bude mít velký vliv při výběru Kimova nástupce. Prezidentem Světové banky je tradičně Američan vybraný administrativou USA, zatímco v čele sesterského Mezinárodního měnového fondu (MMF) stojí zástupce Evropy.

Kim podle tiskového prohlášení bezprostředně po svém odchodu z funkce nastoupí do nejmenované firmy a soustředí se na zvyšování investic do infrastruktury v rozvíjejících se zemích. Vrátí se rovněž do rady humanitární organizace Partners in Health (PIH), kterou před více než 30 lety pomáhal založit. "Těším se, že budu opět pracovat se svými dlouholetými přáteli a kolegy v PIH na řadě záležitostí v oblasti globálního zdravotnictví a vzdělávání," uvedl Kim.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají hospodářské síle zemí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688