Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  03.01.2019 15:17:52

Masakr na náměstí Nebeského klidu, stanné právo ve Lhase... Čínu letos čeká řada výbušných výročí

Před třiceti lety se nad Čínou „začala kupit politická mračna“. Jak připomíná The Economist, „ve stranickém vedení se začaly objevovat trpké rozpory ohledně hloubky a tempa dalších ekonomických reforem“. Někteří komunisté se chtěli nechat inspirovat Gorbačovem a odvážili se dokonce tvrdit, že jejich země by se měla více otevřít radikálnějším reformám. Tyto události nejsou jediné, jejichž výročí si bude Čína příští rok připomínat, a v nejednom případě může tato vzpomínka vyvolávat značné tenze.

Čína dokázala po roce 1989 růst vysokým tempem, komunistická strana drží moc pevně v rukou, ale i tak The Economist tvrdí, že v roce 2019 budou bezpečnostní složky státu v pohotovosti. Cenzoři budou usilovně pracovat 24 hodin denně, aby zabránili nepovoleným připomínkám výročí. Nebudou to mít lehké, protože jejich seznam bude v roce končícím devítkou dlouhý. Na jeho vrcholu stojí krvavé potlačení prodemokratických protestů z roku 1989.

Některá výročí připomíná sama strana, takže pro její cenzory bude o to těžší vyfiltrovat to, co se jí nehodí a co by chtěla utajit. The Economist v této souvislosti zmiňuje například výročí čtvrtého května, kdy se bude oslavovat sté výročí založení komunistické strany studentským hnutím. Jenže v roce 1989 byly právě oslavy sedmdesátého výročí inspirací pro protesty na náměstí Nebeského klidu. Demonstranti tehdy prohlašovali, že oni a ne strana jsou pravými následovníky reforem a hnutí, které začaly už v roce 1919. The Economist píše, že dnes žádné známky podobných protestů nenajdeme, ale „čínská vláda ví, jak je nálada ve společnosti někdy vrtkavá“. I v roce 1988 si disidenti stěžovali, že mladí lidé se zajímají jen o hry a politika jde mimo ně. A hrubě se mýlili.

V říjnu si zase bude Čína připomínat sedmdesáté výročí založení lidové republiky. I při této příležitosti může dojít k rozporu mezi tím, jak chce tuto událost interpretovat strana a jak ji vnímají lidé. V roce 1989 zaznívaly hlasy, které tvrdily, že „naivní upřímnost lidí na začátku vlády komunistické strany v roce 1949 byla zrazena“. Dnes takto přemýšlí jen málokdo a „mnozí vyjadřují hrdost nad mezinárodním vlivem jejich země“. Velká radost ale pravděpodobně nebude panovat třeba v regionech s výraznými etnickými menšinami. The Economist připomíná, že v březnu tomu bude 30 let, co bylo v tibetské Lhase vyhlášeno stanné právo poté, co tam proběhly nepokoje při příležitosti výročí vynuceného útěku Dalajlámy do Indie.

Cenzoři tak budou mít v Číně letos napilno, protože komunistická vláda nejeví nejmenší známky uvolnění pevného sevření společnosti. Disidenti často využívali patriotismu jako základu pro protesty proti současnému systému a v letošním roce k tomu bude kvůli řadě výročí příležitostí dost. Strana tak bude ve střehu.

Zdroj: The Economist

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688