Research (Česká spořitelna)
Investice  |  02.01.2019 10:39:30

Nudit se v r. 2019 určitě nebudeme!


Vše nejlepší v novém roce, nudit se nebudeme.

 

Mnoho lidí si projde Munchovým Výkřikem (viz obrázek na konci). První týdny nového roku tak budou přeplněné posilovny. Výzkumy však ukazují, že po prvním měsíci lidé vytrvali jen u 64 % novoročních předsevzetí. Navíc šoky mohou způsobit problémy nejen ekonomice, ale i lidem: "Čím více tuků člověk má, tím více toxinů se mu v něm může ukládat… Skutečný problém však nastává, když tělo začne hubnout, protože nakumulované toxiny se uvolňují do krevního řečiště."

V minulém roce začala finančním trhem rezonovat obava z recese. Už na začátku začaly klesat trhy rozvíjejících se ekonomik díky rychlému zvyšování sazeb americké centrální banky a z obav dopadů obchodních válek/přestřelek. Od podzimu se do vývrtky dostaly i vyspělé ekonomiky, když se k obavám přidaly zmatky kolem Brexitu a Itálie. Klesaly i ceny komodit, což optimista bude považovat jev, který zlevní výrobu ekonomikám ropu dovážejících. Samozřejmě pesimista to bude považovat za odraz slabé poptávky.

Brexit. Pokud nedojde k obratu o 180 stupňů, tak Británie vystoupí 29. března z EU. V pondělí začne britský parlament projednávat dohodu s EU a do 21. ledna o ní bude hlasovat. Větší pravděpodobnost dáváme odchodu UK bez dohody, ale se změkčujícími opatřeními. Nicméně někteří Brexitáři začínají házet flintu do žita, čímž ponechávají otevřených více možností, co se skutečně stane po březnu. Například Liam Fox, britský ministr obchodu a zastánce Brexitu, řekl, že pokud nebude dohoda schválena, je šance Brexitu padesát na padesát. Scénáře Brexitu a dopad na českou ekonomiku najdete v našem Speciálu.

Část analytiků očekává v příštím roce recesi v USA díky kombinaci příliš vysokých sazeb Fedu, vyprchání pozitivních efektů daňové reformy a díky obchodní válce s Čínou.

Fed zvýšil sazby v loňském roce o 100 bazických bodů na 2,5 procenta. V průběhu roku to vypadalo, že sazby porostou nad tři procenta v roce 2019 a do hry se tak dostala obava z přílišného zpřísnění sazeb, což by mohlo poslat ekonomiku USA směrem k recesi. Fed nicméně začal vychladat. Na posledním zasedání v prosinci sice ještě plánoval zvýšit sazby v letos na tři procenta, ale zároveň začal poukazovat na potřebu reagovat na ekonomická data. Tím si otevřel možnost revidovat výhled na sazby směrem dolů. A výnosová křivka už nepočítá s žádným zvyšováním v letošním roce. Riziko chyby Fedu tak podle našeho názoru výrazně pokleslo.


USA si v loňském roce třikrát prošly módem uzavření federálních institucí (federal shutdown). Ten poslední (částečný) začal 22. prosince a pokračuje i do letošního roku. Důvodem je hádka kolem stavby zdi na mexických hranicích, na kterou Trump požadoval 5 mld. USD. Odšpuntování může trvat až několik týdnů.

 

Ekonomika USA v letošním roce výrazně zpomalí ke 2,5 procentům, s riziky směrem dolů. Nicméně podobně jako vloni v případě EMU, toto zpomalení je návratem k normálu. Větší dopad na americkou ekonomiku než shutdown bude mít obchodní válka s Čínou a zvýšení sazeb Fedu. Ač větší negativní dopady obchodní přestřelky zažívá Čína, tak i americké firmy už sčítají škody. Nicméně reálná ekonomika nesignalizuje riziko recese. Finanční trhy mohou nicméně zbrkle reagovat už na rychlost zpomalení růstu.


   

Na druhou stranu Trump potřebuje podpořit růst ekonomiky. V příštím roce proběhnou prezidentské volby. Trump se bude chtít blýsknout lepším číslem. V letošním roce se tak budou líhnout protikandidáti. Například Elizabeth Warren za Demokraty.
 

Itálie snížila a schválila plánovaný deficit z 2,4 na 2,04 procenta HDP.

ČNB v únoru pravděpodobně zvýší sazby a bude čekat, zda už konečně koruna začne posilovat. Pokud ne, tak další zvyšování.

                   


David Navrátil, analytik

           

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:35  Jestřábí komentáře členů FOMC X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688