Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  28.12.2018 20:18:12

Příští týden bude na trzích přetrvávat volatilita

Dění na světovém trhu
Vánoční týden patřil vysoké volatilitě především v zámoří. Hlavní americké indexy předvedly ve středu 26.12. největší jednodenní nárůst od března 2009 (např. index S&P 500 +5,0 % d/d). To dopomohlo i celkovému kladnému vyznění uplynulého týdne (růst o 3 % t/t). Nicméně je nutné podotknout, že se jednalo jen o mírné odmazání předešlých ztrát, které naopak posunuly prosincový výkon mezi nejhorší v historii vůbec. Ještě nám chybí doslova pár dní do konce měsíce, ale například výše zmíněný index S&P 500 je za prosinec níže o téměř 12 % m/m. Za celý rok pak index S&P 500 odepsal 7,0 %. Na trhu se sledovalo vyjednávání USA a Číny ohledně obchodní politiky, uzavření vládních úřadů v USA kvůli rozpočtu a ve výhledu zůstává rizikový faktor brexitu. Evropa prostřednictvím DAXu odepsala 0,7 % t/t. Za celý rok index DAX odepsal 18,2 % r/r. Domácí trh byl zčásti ovlivněn pozitivním sentimentem ze zámoří a za týden si připsal lehkých 0,33 % t/t na 987 bodů. Celkově se nedržel stranou výprodejů a ztratil za celý rok 8,5 %.

Společnosti na BCPP
Vánoční týden se obešel bez výraznějších zpráv, a proto se kromě týdenních změn zmíníme i o vítězích a poražených odcházejícího roku 2018.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Avastu (+4,5 % t/t na 81,5 ). I v průběhu Vánoc se podařilo akciím Avastu odolat výraznějšímu prodejnímu tlaku. Volatilita se určitě zvýšila při poklesech až k 73 , ale kupci zde dokázali vrátit cenu akcie vždy lehce výše. Naopak nejhůře se opětovně dařilo společnosti CME (-2,7 % t/t na 62,3 ). Důvodem je pokračující tlak v zámoří a absence skokového růstu, který u ostatních technologických firem v průběhu týdne nastal. Zopakujeme, že situace v Rumunsku, které chystá nové sektorové daně, společnosti rovněž nepomáhají. Investoři se snaží vyhnout jakémukoliv propojení na Rumunsko. V případě CME je navíc již delší dobu na trhu vidět velký prodejce vzhledem k nadprůměrným zobchodovaným objemům.

Z pohledu celého roku (nepočítáme dividendy), byl největším skokanem ČEZ, který zakončil rok na 535 (+7,8 % r/r). Společnost těžila z rostoucích cen elektřiny, které se do hospodaření začnou promítat již příští rok.

Naopak nejhorší výkonnost předvedlo CME, které na domácí burze zakončilo obchodování na 62,3 (-37,9 % r/r). I přes lepšící se hospodaření společnosti nepomohl výprodej v zámořském technologickém sektoru. Rovněž situace kolem Rumunska (popsaná výše) může mít nepříznivý dopad na tamní hospodaření. Jen připomínáme, že Rumunsko tvoří zhruba 37 % EBITDA.

Ještě nechceme opomenout letošního nováčka v indexu PX a to Avast, který od květnového IPO předvedl solidní růst o 20,7 %. Společnost těží ze silného fundamentu a pokračujícího růstu poptávky po antivirové ochraně. Zařazení do prestižního londýnského indexu FTSE 250 bylo rozhodně jedním ze stěžejních faktorů, který ovlivnil zájem o tento titul.

Kromě výše popsaných událostí bychom chtěli připomenout i vznik nového trhu Start, který přináší nejen pro domácí investory nové investiční příležitosti. Na zmíněný trh byly uvedeny společnosti nejen jako tzv. start-upy, tedy začínající firmy, ale i již stabilní společnosti, které se mohou dále podělit s ostatními akcionáři o své vize a strategické plány.

Výhled na příští týden
Přelom roku bude opětovně ovlivněn volnými dny. V ČR a většině Evropy se neobchoduje až do úterý, na některých trzích pouze v pondělí dopoledne. V USA je trh uzavřen jen v úterý. Očekáváme, že bude na trhu přetrvávat vysoká volatilita. Investoři budou analyzovat, zda současné ceny jsou již zajímavé, anebo je nadcházející vývoj v ekonomice a politice odpovídající aktuálním valuacím. Dění kolem obchodních vyjednávání mezi USA a Čínou či kolem Brexitu mohou být témata, která budou nadále vyvolávat ostrou tržní reakci na obě strany. Významnější události v kalendáři na první týden roku 2019 nejsou.

Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na čtvrteční ISM průmyslu (oček. 58 po 59,3 bodech) a páteční data z trhu zaměstnanosti (oček. 180 tis. po 155 tis. nových prac. místech). V Číně se zaměříme na pondělní oficiální data z PMI průmyslu (beze změny 50 bodů) a středeční PMI průmyslu agentury Caixin (beze změny 50,2 bodu).

Milan Vaníček


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688