Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.11.2018 09:31:40

Prodeje nových domů v USA vyskočí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Jerome Powell bude mít dnes možnost ve svém vystoupení před Ekonomickým klubem poslat očekávání ohledně zvyšování úroků ve Spojených státech opět směrem nahoru. Prodeje nových domů v USA vykáží po čtyřech měsících propadů konečně růst. Stoupnout by měly i půjčky soukromému sektoru v oblasti eurozóny. Celková peněžní zásoba M3 však zřejmě dále poklesne. V regionu je dnes kalendář událostí prázdný. 

Úvěrová aktivita v eurozóně pomalu stoupá

Ve Spojených státech dnes promluví předseda Fedu Jerome Powell pře Ekonomickým klubem v New Yorku. Po sérii holubičích výstupů, které v poslední době přicházely z FOMC a zchladily očekávání ohledně zvyšování sazeb, tak bude Powell mít dnes možnost vrátit očekávání tam, kde byla před několika týdny.

Z dat bude dnes zveřejněna statistika prodeje nových domů. Ta by měla po čtyřech měsících propadů vykázat růst. Prodeje nemovitostí v poslední době sice trpí v důsledku růstu hypotečních sazeb, propady které jsme zaznamenali v minulých měsících však považujeme za přehnané a očekáváme jejich korekci (říjnový růst na úrovni 9,4 % m/m).

Růst peněžní zásoby v eurozóně v říjnu pravděpodobně poklesl o další dvě desetiny na 3,3 % y/y. Ve srovnání s loňskými 5% růsty je to citelné zpomalení. Vysvětlení však leží primárně v poklesu objemu nakupovaných aktiv v rámci programu kvantitativního uvolňování. Půjčky soukromému sektoru si naopak udržují solidní dynamiku, když na konci letošního roku by jejich růst mohl dokonce překročit 4,5% hranici.

Euro ztrácí, trhy se bojí obchodních válek

Žádná zajímavější data včera zveřejněna nebyla. Spotřebitelská důvěra dopadla zhruba v souladu s tím, co trh očekával, v eurozóně byl kalendář událostí prázdný. Přesto euro 0,4 % ztratilo a posunulo se na úroveň 1,129 USD/EUR. Na společnou evropskou měnu dopadají obavy z obchodních válek, které by mohly dále vyskakovat již v závěru tohoto týdne a také nejistota spojená s dalšími geopolitickými událostmi jako je brexit, či vyjednávání o italském vládním rozpočtu.

Zavedení cel na auta straší středoevropské trhy

Regionální měny si včera užívaly poměrně klidný den. Oslabovat začaly, až když se objevily spekulace, že by Donald Trump mohl uvalit 25% clo na dovoz německých aut. Koruna poté oslabila o šest haléřů na 25,96 CZK/EUR. Hranici 26,00 CZK/EUR však nezdolala a své ztráty začala postupně umazávat. Podobný vývoj zaznamenaly i ostatní středoevropské měny. Maďarský forint v průběhu odpoledního obchodování ztratil 0,4 % a posunul se na 324,5 HUF/EUR. Polský zlotý také oslaboval, ve srovnání s přechozím dnem však skončil beze změny. Trhy začínají být nervózní před summitem G20, který proběhne tento pátek a sobotu. Na něm by se měl sejít americký a čínský prezident. Výsledek těchto vyjednávání pak ovlivní další vývoj obchodních válek. S největší pravděpodobností dojde k navýšení cel na 200 mld. dolarů čínského zboží dováženého do USA z 10 na 25 %, zavedena však budou i některá další nová cla.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.10.2021Trh práce v USA opět zrychluje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.09.2021Čekání na data z trhu práce USA (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688