Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.11.2018 18:14:14

Konec kryptoboomu, padající NVIDIA a zdravá korekce technologií

S prvním říjnovým dnem se akcie společnosti NVIDIA vydaly směrem dolů a jen za poslední měsíc ztrácí téměř 40 %. Při hodnocení tohoto čísla je ovšem dobré si uvědomit, že za poslední tři roky je stále asi 360 % v plusu. K tomuto titulu se tu čas od času vracím, protože šlo (nebo překvapivě možná ještě jde – viz níže) o jeden z nejoblíbenějších růstových technologických titulů. Podívejme se, v jaké stavu je nyní poté, co si prošel i horšími dny a týdny.

Jak poukazuje třeba Morningstar, výsledky společnosti dosažené ve třetím čtvrtletí ukázaly značný růst zásob GPU, které se naakumulovaly kvůli opadnutí kryptoboomu z počátku letošního roku. Datová centra, automotive a vizualizace dosáhly dvojciferného růstu. Z dlouhodobého hlediska se pak hraje z velké části o vývoj v oblasti umělé inteligence a autonomního řízení – jednak o rozvoj těchto trhů a také o pozici, kterou si na nich NVIDIA vybuduje (Morningstar je spíše skeptikem v tom smyslu, že by se jí podařilo dominovat).

Trhy pak konkrétně zklamal asi hlavně výhled pro čtvrté čtvrtletí, v němž management očekává meziroční pokles tržeb. Ale zároveň uklidňuje, že ony nadměrné zásoby NVIDIE, respektive celého odvětví (a zejména jeho čínské části), by měly klesnout během jednoho, dvou čtvrtletí. Rozhodující samozřejmě bude to, zda se kryptoměnoví nadšenci a někdy snad až fanatici vrátí k masivní „těžbě“. Já sám jsem v této oblasti skeptikem (z pohledu NVIDIE), nebo vlastně spíše optimistou. Důvody pro to jsem tu ale kdysi již rozebíral, vraťme se ještě k naší dnešní akcii. Její výsledky jsou shrnuty v následující tabulce:

Zdroj: Morningstar

Za poslední tři roky firma více než zdvojnásobila své tržby, provozní tok hotovosti je ve srovnání s rokem 2015 téměř čtyřnásobný, volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) více než čtyřnásobný. Není divu, že akcie byla oblíbencem trhu. Jenže v takové situaci jsou očekávání neustále šroubována nahoru a pak stačí jedno škobrtnutí a dojde k tomu, co vidíme poslední týdny. Kam se akcie dopropadala?

Pokud srovnáme uvedená čísla s kapitalizací, zjistíme, co je NVIDIA vlastně za akcii. Ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, se kapitalizace firmy pohybuje na 86 miliardách dolarů. Pokud bychom vzali volný tok hotovosti z fiskálního roku 2018 (2,91 miliardy dolarů) a necháme jej růst o nějakých 4 – 5 % ročně (tedy na úrovni možného růstu nominálního produktu), současná hodnota tohoto toku hotovosti se dostane na 28 – 32 miliard dolarů. Tedy cca tak na třetinu současné kapitalizace.

Akcie tedy zdaleka není ani po propadech posledních dní nastavena na nějaký umírněný dlouhodobý růst. Na hodnotu kapitalizace se konkrétně dostaneme asi při 11 % růstu „odsud až na věčnost“. Což „technicky“ nejde, protože NVIDIA by se nakonec stala celou globální ekonomikou (ta totiž tímto tempem neporoste ani zdaleka). Pokud by růst po roce 2027 měl klesnout na „pouhá“ 4 %, musela by firma na ospravedlnění své současné kapitalizace do té doby růst průměrným tempem kolem 23 % ročně!

Na současném chování akcie NVIDIE se bezesporu podepisuje i negativní posun v sentimentu vůči technologickým oblíbencům obecně. Uvedená čísla ovšem podle mne ukazují, že očekávání u této akcie jsou stále nastavena jako u těch nejoblíbenějších růstových titulů. A celkově tento posun nemusí být nic nezdravého.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688