Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.11.2018 18:19:35

Poptávka po telefonech vrcholí a Apple má plán. Co jeho dodavatelé?


Poptávka po iPhonech není, co bývala, jejich výrobce má ale záložní plán. Apple může pořád přepisovat cenovky každého jednotlivého modelu telefonu a účtovat si víc za streamování hudby, ukládání dat nebo další služby. Mnoho firem, které Applu dodávají komponenty, ale nic takového jako plán B nemá. Takže to, co pro Apple vyznívá špatně (stále nasycenější trh s chytrými telefony), pro ně může mít mnohem ničivější důsledky.

Viděli jsme to dnes i včera. S horšími prognózami přišla nejdříve Japan Display, která Applu vděčí za více než polovinu svých tržeb. Pak přišel s varováním Lumentum Holdings, což je hlavní výrobce čidel pro rozpoznávání obličejů, který snížil výhled na druhé čtvrtletí. A dnes jsme se dočkali varování od britské polovodičové skupiny IQE. Tu prý jistý „velký zákazník“ v pondělí obeznámil s podstatným snížením dodávek, načež firma snížila výhled příjmů a upraveného zisku.

IQE je podobně jako Lumentum součástí dodavatelského řetězce na polovodičové lasery VSCEL, což jsou laserové diody používané na příklad pro 3D zobrazování. Akcie britské společnosti, která má sídlo v Cardiffu, se v pondělí propadly o 15 %. Akcie Lumentumu ale ztratily více než 30 % a akcie tchajwanského Foxconnu se propadly nejníže za 5 let. Akcie Applu klesly o více než 5 %.

Generální ředitel Lumentumu Alan Lowe včera uvedl, že za slabší prognózou tržeb nutné hledat snížení dodávek ze strany největšího firemního zákazníka. Tím je podle Bloombergu právě Apple, i když Lowe ho jmenovitě nezmínil.

"Dodavatelé na objemech závisejí víc než Apple,“ říká analytik Bloomberg Intelligence Woo Jin Ho. „Pro zbytek dodavatelského řetězce to zvyšuje přírůstkové riziko."

CFO Applu Luca Maestri nedávno uvedl, že společnost už nebude zveřejňovat prodané objemy, protože ty pro firmu „nejsou tak relevantní jako dříve“. Apple navíc letos prodloužil dobu, po kterou lze telefony používat: Firma jednak potvrdila, že záměrně zpomaluje některé starší modely telefonů, aby zabránila potížím s baterií. Po kritice přišla s nepříliš nákladnými vylepšeními baterií, což mnoha telefonům prodloužilo život. Ale změny jsou podle Bloombergu patrné i v nejnovější verzi operačního systému iOS, který podporuje bezpříkladných 28 přístrojů z "applovské" dílny. Jsou mezi nimi i modely, které se začaly prodávat už v roce 2013. Dosavadní aktualizace operačního systému se přitom vztahovaly na přístroje, které byly na trhu jenom několik let nazpátek.

„Přístroje, které vydrží déle, mohou znamenat větší spokojenost zákazníků a potenciálně umožnit Aplu účtovat si za svoje zařízení vyšší cenu,“ říká analytik společnosti Sanford C. Bernstein & Co. Toni Sacconaghi. Americké technologické firmě by to navíc pomohlo s plněním cílů v oblasti ochrany životního prostředí. A jeho odhady? Cyklus výměny telefonů by se mohl prodloužit o 6 měsíců na 3,2 roku. Kusové prodeje by to mohlo tlačit dolů, přičemž po dobu 3 let by mohly klesat o 6 % ročně.

Odtud tedy možná další varování pro dodavatele. Pro Apple by ale delší výdrž telefonů mohla znamenat něco jiného – větší výnosnost, protože je větší šance, že uživatelé budou platit za další služby. Pro Apple tedy další příjmy nad úroveň počátečních nákladů. Dodavatelů součástek, kterým Apple platí právě jen komponenty, už se ale tento dodatečný zdroj příjmů netýkal. Ti tudíž reagují na zpomalující trh s chytrými telefony, a když jim Apple řekne, že snižuje objednávky, nebo odkládá dodávky, může jim zůstávat zboží na skladech. Tím ale naopak roste šance, že ho zlevní, až se Apple vrátí k jednacímu stolu.

Lepší vyjednávací pozici v cenotvorbě by mohla mít sloučená společnost, kterou vytvoří výrobci optických komponent Finisar a II-VI (podle anglofonních médií se její název vyslovuje jako two-six). Fúze za 3,2 miliardy USD (současná tržní hodnota II-VI byla dnes o zhruba 1 miliardu nižší!) byla oznámena minulý týden. Součástky Applu dodávají obě. Finisar ale dělá i do plošně vyzařujících laserových diod VCSEL a Apple do ní loni v prosinci investoval 320 milionů USD – právě v rámci podpory výroby laserových čipů.

Zdroje: Bloomberg, Financial Times, Business Insider

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688