Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.11.2018 10:33:09

Sázky na pokles akcií CETV dále klesly, na akciích Tesla výrazně


Po pátečním zakončení obchodování na Wall Street burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční reporty týkající se tzv. short pozic. Vůbec poprvé od druhé poloviny července se na Nasdaq počet sázek v globále snížil. Nicméně o nepříliš výrazných 0,3 %, resp. short zůstalo ke konci října celkově na 8,87 mld. akcií. Na akciích evidovaných na NYSE se pesimismus investorů naopak zvyšoval. Objem short pozic zde vzrostl o 0,57 % na celkových 15,99 mld. akcií. Nárůst shortů zde tedy roste nepřetržitě od začátku září.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na CETV nejníže od konce srpna

Akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) navázaly na pokles short pozic z první poloviny října. Ke konci měsíce se jejich počet snížil o dalších 39 tisíc na celkových 2,398 milionu akcií.

 

 

Akcie CETVpátek před uveřejněním reportu o shortech zakončily na Nasdaq níže na 3,36 USD (-1,18 %). Likvidita byla opět podprůměrná, když majitele vyměnilo jen 54 tisíc akcií. Z toho dosti značná část přitom v poslední minutě obchodování.

Shorty na Tesle klesly o 12 %

Akcie Tesla (TSLA) v říjnu prošly divokým vývojem. A to v návaznosti nejprve na report o produkci za 3. čtvrtletí, dále vyšetřováním ze strany SEC, resp. následnou dohodu o urovnání a ke konci měsíce především reportem ziskových hospodářských výsledků. Aktuální data právě poodkryla, že druhá polovina měsíce přinesla evidentně u řady investorů konec pesimismu na titul.

Více také: Tesla aneb poslední novinky: Model Y, významný akcionář, vyšetřování FBI,…

Počet zashortovaných akcií se snížil o více než 4,1 milionu. Ke konci října jich tak nově zůstalo prodáno na krátko „jen“ 29,93 milionu. Méně bylo short akcií Tesla naposledy v polovině letošního března. Vzhledem k free floatu přesto titul stále patří k jedněm z nejvíce zashortovaných na Nasdaq.

Musk zrealizoval avizovanou koupi akcií za 20 mil. USD

Regulatorní hlášení o víkendu potvrdilo, co Elon Musk avizoval již v předchozím týdnu poté, co neočekávaně přímo na burze koupil akcie Tesla za 10 mil. USD. Zkrátka v pátek došlo již i na dříve oznámenou privátní transakci, kdy přímo od společnosti získal akcie za 20 mil. USD. Tedy za stejnou částku, kterou sama Tesla musela zaplatit v rámci urovnání se SEC za jeho tweet. Nakonec tedy Musk za kurz 351,40 USD získal od firmy na 56 915 akcií Tesla. Rozšířil tak své vlastnictví akcií Tesla na celkem 33,82 milionu (cca 20 % podíl). Short jich tak vlastně stále zůstává jen nevýrazně méně…

Portfolia fondů

Závěrem lze uvést, že s obchodováním jednotlivých titulů na Wall Street mohou tento týden zahýbat regulatorní informace institucionálních investorů. Těm totiž vyprší termín, do kdy musí informovat o stavu svých portfolií ke konci 3. čtvrtletí. Středem pozornosti budou jistě opět zejména kroky „věštce z Omahy“ Warrena Buffetta, resp. holdingové společnosti Berkshire Hathaway. Ta v posledních čtvrtletích překvapila zejména dalším navyšováním podílu v nejhodnotnější společnosti světa Apple (AAPL).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688