TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  23.10.2018 09:34:57

Rekord Babišovy vlády: Za rok prosadila nejméně zákonů


Uběhlo deset měsíců od chvíle, kdy se předseda hnutí ANO Andrej Babiš stal poprvé premiérem. "Vláda má viditelné výsledky," pochvaloval si na začátku října Babiš. Jak si jeho dvě vlády vedly za deset měsíců fungování?

Od prosince, kdy Babiš sestavil svou první vládu, prošlo legislativním procesem 184 návrhů zákonů. Třicet z nich ústavní činitelé zamítli nebo vůbec neřešili, dalším třiceti se podařilo dostat přes složitý proces a byly schválené. Z těchto třiceti zákonů samotná vláda navrhla pouze třináct.

Zbylých 124 navrhovaných zákonů se stále řeší - některé z nich jsou v rozhodovacím procesu už od prosince 2017, spousta z nich je už několik měsíců pořád pouze v prvním čtení.

Pro porovnání - Sobotkova vláda v prvním roce prosadila 80 zákonů. Během prvního roku Nečasovy vlády prošlo 123 zákonů minimálně prvním čtením, přičemž přijato jich bylo 61 - to znamená téměř 50 %. Babišova vláda za necelý rok prosadila pouze 16 % navrhovaných zákonů.

Při srovnávání je třeba vzít v úvahu, že až do července vládla první Babišova vláda v demisi, protože nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Druhá vláda složená z poslanců ANO a ČSSD získala důvěru 12. července. 

 

Vláda Přijaté zákony
Premiér Babiš  30
Premiér Sobotka  80
Premiér Nečas  61

Mezi přijatými zákony jsou například takové zákony jako ochrana ovzduší, vodní zákon nebo zákon o hornické činnosti, zatímco některá palčivá témata si dávají pořádně na čas. O napjatou atmosféru ve vládě se postaral zejména návrh na zrušení karenční doby, který by zaměstnancům zajistil proplácení nemocenské už od prvního dne.

Skupina poslanců v čele s Kateřinou Valachovou (ČSSD) návrh předložila v únoru jako prioritní téma. ČSSD na schválení tohoto zákona neústupně trvala a přestože jí to hnutí ANO při koaličním vyjednávání slíbilo, na začátku září se začalo cukat a uvažovat o pozměnění návrhu. "Zrušení karenční doby bylo podmínkou pro vstup do koalice s hnutím ANO," stála si tvrdě za svým Kateřina Valachová.

Další jednání o zrušení karenční doby by mělo proběhnout na konci října na půdě Poslanecké sněmovny - do Senátu se zákon zatím vůbec nedostal. A není jediný - Senát se tak momentálně ocitá v pozici, kdy nemá v podstatě co řešit, protože se většina projednávaných zákonů zasekla v Poslanecké sněmovně. Zákon o církevních restitucích byl například předložen na konci prosince, do Senátu se ale dodnes nedostal.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688