Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.10.2018 09:09:33

Zápis z posledního zasedání Fedu posílá akcie dolů (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Společnost Avast reportovala solidní čísla za třetí kvartál, čekáme pozitivní reakci akcií.

Vyšší než očekávaná ziskovost CME za Q3 18 by měla podpořit růst akcií.

Evropské akcie zahájí dnešní obchodování zřejmě mírným poklesem.

Spojené státy zveřejní žádosti o podporu v nezaměstnanosti a spíše druhořadé předstihové ukazatele. V Evropě nás nic nečeká, pozornost tak bude směřovat na další den probíhajícího summitu EU.

Výsledky hospodaření dnes reportuje například americký zprostředkovatel plateb American Express nebo tabákový producent Philip Morris International. V Evropě prezentuje údaje o hospodaření švýcarská farmaceutická společnost Novartis.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Držet pro německého prodejce oblečení a módních doplňků Hugo Boss nebo švýcarského výrobce hodinek Swatch Group. Nově zahájila pokrývání akcií amerického výrobce herních konsolí IGT s nákupním doporučením.

Obchodování na zámořských trzích

Začátek včerejší americké seance nebyl pro akcie úspěšný, když index S&P 500 ztrácel až jedno procento. Nicméně se mu ztráty podařilo poměrně rychle vymazat a nakonec včerejší obchodování zakončil bez výraznějších změn. Oproti úternímu zavíracímu kurzu ztratil pouhé tři setiny procenta. Pomohly mu k tomu především finanční tituly, které si polepšily o 0,9 %. Po zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu byla patrná tendence k mírnému vyprodávání akciových titulů, když ten poukázal na více jestřábí rétoriku ohledně vrcholu úrokových sazeb. Klíčová úroková sazba by se měla v letech 2020 i 2021 držet nad jejich odhadem dlouhodobé sazby.

Rostoucí výnosy amerických dluhopisů zpět k sedmiletým maximům v reakci na zveřejněný zápis přiměly k výprodejům akcií v průběhu dnešní asijské seance. Mnoho indexů ztrácí přes jedno procento, vůbec nejhůře se pak daří čínským titulům, když například šanghajská burza přichází o 2,2 %. Šenčenský trh pak padá o 1,8 %. Futures na americký S&P 500 i evropský Stoxx 50 signalizují další poklesy během dnešního obchodování. 

Avast

Výsledky hospodaření technologické společnosti Avast za třetí čtvrtletí roku překonaly naše očekávání u všech sledovaných položek. Jak jsme již avizovali při odhadu výsledků, tak první a třetí kvartál roku bude z informačního hlediska relativně strohý. Společnost Avast v těchto obdobích vydává pouze omezené výsledky hospodaření s velmi krátkým komentářem. Navíc se nekoná ani konferenční hovor k výsledkům. Z toho, co bylo uveřejněno, vidíme, že společnosti se velmi daří naplňovat své cíle pro rok 2018, když upravené tržby meziročně vzrostly o 7,2 % na 209,8 mil. USD. Stejně tak rostla i EBITDA o 5,5 % na 113,5 mil. USD.

Vzhledem k solidním zveřejněným výsledkům očekáváme, že by cena akcií měla reagovat růstem. Detailnější komentář přineseme v průběhu dne.

CME

Zveřejněné výsledky hospodaření v oblasti ziskovosti překonaly naše odhady a zároveň jsou i nad tržním konsensem. Jediná položka, u níž nebyla naplněna očekávání, jsou tržby. Zveřejněné hospodářské výsledky opět nezahrnují slovinské a chorvatské aktivity, které byly ke konci třetího kvartálu klasifikovány jako nepokračující a určeny k prodeji. Tržby vzrostly o 3,4 % na 123,5 mil. USD. Napomohl tomu především silný růst v České republice o 6,6 %. OIBDA rostla o 33,6 % meziročně, kde nejvíce překvapil výkon Bulharska a Slovenska. Ty zaznamenaly OIBDA ve výši 4,5 mil. USD, respektive 5,0 mil. USD oproti 2,4 mil. USD, respektive 2,8 mil. USD ve srovnatelném období minulého roku. Velkým překvapením je OIBDA marže, která dosáhla 27,2 % v porovnání s 21,1 % v minulém roce. Co se týká čistého zisku, náš odhad ve výši 10 mil. USD zahrnoval pouze běžné obchodní aktivity a ne jednorázové vlivy. Díky prodeji chorvatských aktiv tak čistý zisk výrazně vzrostl na 68,6 mil. USD. Zisk z běžných obchodních aktivit přitom dosáhl 10,9 mil. USD, což je o 9 % více, než byl náš odhad.

Zveřejněné výsledky překonaly očekávání trhu, když došlo k meziročnímu růstu u většiny ukazatelů ziskovosti spolu s rostoucí marží, a tak předpokládáme, že by cena akcií mohla reagovat růstem. Detailnější zhodnocení hospodářských výsledků přineseme v nejbližších hodinách ve speciálním komentáři.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688