Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  17.10.2018 15:45:27, aktualizováno 20.10.2018 09:07:23

Moneta plánuje spojení s Air Bank a Home Credit CZ/SK - podrobný rozbor - hlavní plus v úspoře nákladů


Erste v rámci sektorového reportu na banky ponechala doporučení na akcie Monety na stupni „koupit“. Cílová cena zůstává na úrovni 100 .

Moneta zůstává našim preferovaným titulem mezi středoevropskými bankami. Návratnost vlastního kapitálu je i nadále vysoká, nízké rizikové náklady (související s odpisy úvěrů) v letošním roce představují pozitivní překvapení.

Úvěrový růst je nadále velice rychlý, zpomalení dynamiky v následujících letech by mělo být spíše postupného rázu. I mírný růst čisté úrokové marže by tak měl doručit znatelný nárůst čistého zisku.

Právě vývoj čisté úrokové marže považujeme za klíčový faktor v příběhu společnosti. Pro příští rok počítáme s odrazem z letošních úrovní, když se projeví rostoucí úrokové sazby. Konkurenční prostředí v segmentu spotřebitelských úvěrů v minulých letech marže tlačilo níže. Data ČNB nicméně naznačují, že segment nachází pevnější půdu pod nohama a dochází ke stabilizaci. Pozitivem je fakt, že sazby na depozitech nadále zůstávají nízko navzdory růstu sazeb centrální banky. Bance se tak neprodražuje financování aktivit, což je pro marži dobrá zpráva.

Ocenění na úrovni dvojnásobku účetní hodnoty považujeme za ospravedlnitelné. Cílová cena zůstává na 100 , doporučení na stupni „koupit“.


Moneta plánuje spojení s Air Bank a Home Credit CZ/SK

<br>

Moneta oznámila plán na spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Credit ze skupiny PPF. Struktura navrhovaného spojení je taková, že Moneta zaplatí mateřskému HCBV 6,75 mld. plus 165,6 mil. ks nově vydaných akcií, resp. 13 mld. v nových akciích. Celková „cena“ transakce tak byla vyčíslena na 19,75 mld. , což odpovídá 2,55 násobku účetní hodnoty Air Bank a Home Creditu. Pokud bychom nově vydávané akcie ocenili naší cílovou cenou (94,5 /akcii bez očekávané dividendy za rok 2018), pak by jejich hodnota byla 15,6 mld. a hodnota celé transakce 22,3 mld. .

<br>

Na financování transakce chce Moneta vydat Tier 2 a Additional Tier 1 kapitál tak, aby její finální kapitálová přiměřenost dosáhla minimálně 17%. Navrhované spojení musí schválit valná hromada Monety, v případě schválení by ke spojení došlo k 1.7.2019.

<br>

Touto transakcí by vznikla dvojka na trhu spotřebitelských úvěrů za cenu výrazného naředění podílu dosavadních akcionářů novými akciemi a vstupu skupiny PPF (a Emma Capital) jako největšího akcionáře s de facto kontrolním podílem 21,7% (plus ve shodě jednající Emma Capital s 2,8%).

<br>

Nové akcie byly pro účely transakce oceněny na 78,5 /akcii, tj. výrazně pod naší cílovou cenou pro současnou akciovou strukturu Monety. Jinými slovy Moneta by z našeho pohledu vydala na financování transakce poměrně „levné“ akcie. Moneta pak pro vyplacení 6,75 mld. v hotovosti bude muset vydat dodatečný kapitál.

<br>

Samotné spojení přináší řadu výhod i potenciálních rizik/nejasností. Pojďme se na výčet některých podívat.

 Začněme u úvěrové báze. Ta se má rozšířit v roce 2020 až na 210 mld. , když zhruba 50 mld. připlyne z nově přikoupených entit (Home Credit CZ/SK + Airbank). Samotná Moneta mezi roky 20192020 počítala s růstem poskytnutých úvěrů o 6,7 %. Z prezentovaných čísel tak plyne, že by růst objemu u Air bank a HC měl činit 30%. V případě Home Credit se nicméně dá spíše počítat jen s pomalou dynamikou. Objem úvěrů mezi lety 2016 – 2017 poklesl o 5%. Důvodem bylo interní zpřísnění posuzování bonity klientů. Případná obrátka v ekonomickém příběhu totiž může negativně ovlivnit schopnost dlužníků splácet. Nutným důsledkem je nicméně dopad na růst úvěrové báze. Dynamika růstu úvěrů Air Bank v retailové sféře (spotřebitelské úvěry + hypotéky), která je součástí perimetru transakce, byla vysokých 40 % díky agresivnímu růstu v hypotékách, tedy v produktu s nižší marží. Očekávaný růst je poměrně optimistický a k jeho dosažení nejspíš bude potřeba tlačit níže ceny úvěrů.

Navíc struktura úvěrové báze Air Bank je mírně zašmodrchaná. Celkem 14,5 mld. je ve formě úvěrů do Home Credit CZ/SK. Jinými slovy je tak patrná vysoká provázanost podnikání Air Bank s ostatními entitami skupiny PPF. Je otázkou, v jaké formě bude tato provázanost zachována.

Zdaleka nejpodstatnější informace směrem k úvěrům je struktura rozložení. Nově vzniklé uskupení by mělo mít celkovou expozici na retail a malé podniky v rozsahu 63 % celkového portfolia. Samotná Moneta přitom v takto definovaném segmentu aktuálně realizuje 54 % svých úvěrů Dominantní část nárůstu je tvořena spotřebitelskými/kreditními úvěry. Na jednu stranu jde o pozitivní aspekt pro realizovanou čistou marži. Zejména Home Credit totiž operuje s výrazně vyšší sazbou na svých úvěrech (i více než 20 %). Vyšší sazba je nicméně důsledkem rizikovějšího profilu koncových klientů. Ve výsledku to tudíž znamená, že existuje znatelně vyšší riziko nesplácení a to zejména v případě obratu hospodářského cyklu. Například Home Credit v krizových letech 2009-11 registroval mezi 25 – 30 % úvěrů po splatnosti. Jelikož se nacházíme v pokročilé fázi ekonomického cyklu, nelze možný negativní scénář opomíjet. CEO Spurný na konferenčním hovoru uvedl, že konzervativní scénář se kterým pracují, počítá s postupným růstem opravných položek.

 Moneta v prezentaci také uvedla, že počítá s růstem podílu úvěrů v segmentu retail a malé podniky z 63 % na 75 %. Napomoci tomu má nárůst tržního podílu v segmentu hypoték, počítat se dá i s pokračující snahou získat tržní podíl lna trhu spotřebitelských úvěrů. U hypoték může být cestou boj o klienty, kterým končí fixace hypoték a budou chtít zafixovat na další období.  Ve spotřebitelském segmentu lze s ohledem na rizikovější profil daný začleněním výnosnější leč rizikovější klientské báze Home Credit, počítat spíše se snahou posílit pozici v segmentu bonitnější klientely. V obou případech je takřka nutnou podmínkou úspěchu cena, tedy nižší sazby na samotných úvěrech. Jinými slovy tak případný růst úvěrů může vyvažovat nižší realizovaná sazba, což může být rizikem pro sazby na stávajícím úvěrovém portfoliu.

 

Důležitý aspekt v příběhu případného spojení sehrají také depozita. Strategie počítá pro rok 2020 s celkem 290 mld. vkladů. Pro Monetu je spojení příležitostí jak získat relativně stabilní zdroje financování na pokračující úvěrový růst. Vyvstává však otázka, jaká depozitní sazba bude klientům nabízena? Aktuálně totiž platí, že samotná Airbank má náklady financování (úrokové náklady/běžné účty a vklady zákazníků zhruba na úrovni 0,5 %. V případě Monety financování probíhá zpravidla za zhruba třetinovou hodnotu. V rámci jedné skupiny klienti nejspíše budou požadovat rovnocenné podmínky. I proto Moneta počítá s růstem nákladů financování ze stávající úrovně. Pro představu, loni na úrokových nákladech banka vydala 215 mil. při dorovnání depozitních sazeb Air Bank by se částka vyšplhala odhadem na 600 mil.

Z pohledu úvěrového businessu by tedy Moneta narostla na dvojku na trhu, my zde ovšem nenacházíme mnoho výrazných předností takovéto entity proti „stand alone“ Monetě. I management Monety tak v současnosti zdůrazňuje nákladové synergie jako primární racionále transakce. Firma očekává střednědobě úspory v rozsahu 1,0 mld. což(po zdanění) odpovídá zhruba 17% zisku těchto tří entit v loňském roce. Proti tomu stojí naředění stávajících akcionářů. 

Akcionáři výměnou za naředění svých podílů za platbu 6 mld. v hotovosti získávají nákladové úspory, které mají být skrze spojení realizovány. Zejména v jejich důsledku dojde k růstu čistého zisku o 10 %. Nicméně portfolio úvěrů bude rizikovější. Nákup navíc probíhá na rekordně nízkých úrovních nesplácených úvěrů. Část investorů také nemusí pozitivně vnímat vstup PPF. Celkový přínos transakce tak ve výsledku bude záviset na schopnosti managementu maximálně vytěžit synergické efekty.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688