Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.10.2018 23:46:00

10. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie na americkém trhu ve středu prudce oslabily. Hlavní indexy odepsaly přes 3 % a zaznamenaly nejhlubší denní propad za několik měsíců. Investoři se zbavovali růstových titulů v čele s technologickými společnostmi, jejichž ztráty ještě výraznější. K výprodeji přispěl růst výnosů amerických státních dluhopisů na mnohaletá maxima a také obavy o další vývoj obchodní politiky prezidenta Donalda Trumpa.

Index Dow odepsal 3,15 % na 25 598,74 bodu, širší index S&P 500 klesl o 3,29 % na 2 785,68 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 4,08 % a uzavřel na 7 422,05 bodu. Futures na hlavní indexy navíc pokračovaly po uzavření obchodování v sestupu. Index volatility VIX vylétl o 43,95 % výše na 22,96 bodu, výnos 10letých vládních dluhopisů USA po vzestupu na maximum 3,24 % v závěru klesl o jeden bazický bod oproti úterý, tedy na 3,19 %. 2leté výnosy vystoupaly na nejvyšší hladinu od roku 2008, konkrétně nad 2,90 %, nakonec ale také klesly na zhruba 2,84 %. Na trhu s kryptoměnami byl relativní klid, ty nejsledovanější ztratily do procenta.

Index S&P 500 klesl popáté v řadě, což je nejdelší série od listopadu 2016. V době od zvolení Donalda Trumpa tedy index nezažil tak nepříznivou sérii, a to ani během korekce zkraje roku 2018.

Propadům ve středu dlouho odolával sektor veřejných služeb, ale nakonec i ten spadl do mínusu. Nejhlubší ztráty zaznamenaly technologické tituly v čele se společnostmi Facebook (-4,13 %), Microsoft (-5,43 %), Apple (-4,63 %), Amazon (-6,15 %), Netflix (-8,38 %) a Alphabet (-4,63 %). Ve středu ztratilo všech 65 akcií zahrnutých v indexu S&P 500 Information Technology. Od začátku měsíce již technologické firmy odepsaly jako celek téměř šest procent, což je jejich nejvýraznější ztráta od srpna 2015.

JPMORGAN: ŠÉF FEDU POWELL AKCIÍM NESVĚDČÍ

Ve středu je následovaly energetické firmy (ExxonMobil -2,30 %), a to v reakci na hurikán Michael, kvůli kterému byla omezena těžba ropy v části Mexického zálivu. Ztrácely ale také akcie výrobců luxusních doplňků, jako jsou Tiffany (-10,15 %), Michael Kors (-7,09 %) a Tapestry (-8,41 %), na něž působily obavy ze snížení poptávky z Číny. Blíže vyhlášení bankrotu je společnost Sears (-16,83 %), na což reagovaly i její akcie.

Reportér CNBC na Twitteru citoval jednoho z úředníků Bílého domu, podle kterého je středeční propad jen technickou korekcí po prudkém růstu. Trh je jinak zdravý a americká ekonomika zůstává silná, řekl. O propadu na burze byl podle CNBC informován i prezident Trump.

Všechny tři indexy se v období od 30. srpna do 3. října dostaly na nové rekordy, a to navzdory eskalaci obchodního sporu mezi USA a Čínou. Nejnovější varování Mezinárodního měnového fondu ohledně zpomalení růstu globální ekonomiky, na kterou může mít negativní dopad zvyšování celních bariér, ale zasáhlo důvěru v akciový trh, poznamenala agentura Reuters.

Jednotná evropská měna euro na devizovém trhu posílila, zejména díky naději na brzké uzavření dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Ze stejného důvodu zpevnila i britská libra. Růst eura však částečně zbrzdily obavy o udržitelnost italských veřejných financí. Dolar naopak oslabil ke koši měn, přestože výnosy dluhopisů americké vlády se drží na mnohaletých maximech.

VYŠŠÍ VÝNOSY V USA? ČAS NA DEFENZIVU!

Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 % na 1,1517 USD, k japonskému jenu ale o 0,3 % oslabilo a sestoupilo na 129,49 JPY. Dolar k jenu klesl o půl procenta na 112,43 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,1 % na 95,55 bodu.

Nárůst hodnoty eura částečně brzdí obavy o udržitelnost italských veřejných financí. Italský ministr hospodářství Giovanni Tria ve středu zopakoval, že vláda udělá vše, co bude v jejích silách, aby získala důvěru finančních trhů.

Vyjednavači brexitu naznačili pokrok v jednání. To dalo investorům naději, že odchod z EU, který Británie plánuje na konec března příštího roku, bude proveden spořádaně. Investoři ale zůstávají opatrní kvůli nedostatku detailů. Ve středu vyjednavač EU Michel Barnier oznámil, že obě strany již dohodly velkou část smlouvy o odchodu Británie, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy zamířily níže. Trh reagoval hlavně na zprávu Mezinárodního měnového fondu o zhoršení výhledu globální ekonomiky. Fond v úterý zhoršil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok o 0,2 procentního bodu na 3,7 %. Trh se v této souvislosti obává oslabení poptávky po ropě.

Na druhé straně ale ceny barelu podporuje situace na straně nabídky. Zejména jde o americké sankce, které výrazně omezí vývoz ropy z Íránu. K tomu se přidává hurikán Michael, kvůli němuž bylo v Mexickém zálivu uzavřeno téměř 40 % těžebních kapacit.

Někteří obchodníci se domnívají, že kvůli americkým sankcím, které mají vstoupit v platnost 4. listopadu, se ceny ropy mohou ve střednědobém výhledu dostat až nad 100 dolarů za barel. Šéf společnosti Trafigura Jeremy Weir to očekává již v příštím roce.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688