Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  13.09.2018 10:36:02

ČEZ podporuje provoz elektrobusů ve Vrchlabí, navazuje tak na projekt Smart regionu

Dvojice nových elektrobusů SOR EBN 11 brázdí od září ulice Vrchlabí. Partnerem projektu, který přispívá ke zlepšování životního prostředí v podkrkonošském městě, je Skupina ČEZ.

„Elektrobusy nahradí dva dosavadní dieselové autobusy. Kompletně ekologickou městskou hromadnou dopravu vnímáme jako symbolické potvrzení faktu, že naše město je vstupní branou do Krkonošského národního parku. Věříme, že vyšší pořizovací náklady budou vykompenzovány levnějším provozem a ve finále tak dosáhneme průměrných úspor ve výši desítek tisíc korun ročně,“ uvedl starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

„Bezemisní elektrobusy budou mít pozitivní dopad na čistotu ovzduší, komfort při cestování i na atraktivitu hromadné dopravy. Jsme rádi, že se k projektu připojila také Skupina ČEZ, se kterou chceme na projektu dlouhodobě spolupracovat,“ říká Ondřej Machačka, ředitel společnosti KAD, s.r.o., která je provozovatelem městské dopravy ve Vrchlabí.

„Pro Skupinu ČEZ je Vrchlabí dlouhodobě partnerem v testování moderních energetických technologií. Pro řidiče elektromobilů jsme tu dosud instalovali tři veřejné dobíjecí stanice, z toho jednu rychlodobíjecí umožňující doplnění kapacity baterií vozu za 20-30 minut. Aktuální projekt nasazení elektrobusů v hromadné dopravě osob tak chápeme jako logické pokračování v této cestě,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

Společnost ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.

Ve světě elektrobusů není Skupina ČEZ žádným nováčkem. Už více než 2 roky podporuje provoz dvojice elektrobusů nasazených na první bezplatné lince v Praze mezi stanicí metra Budějovická a BB Centrem. Pro loni na jaře zahájený provoz desítky elektrobusů v Třinci připravila společnost ČEZ ESCO kompletní servis, zejména zasíťování a připojení areálu dobíjecích stanic včetně dodávky elektřiny. Podobné služby zajistila také pro provoz elektrobusů v Novém Jičíně a v Olomouci.

V samotném Vrchlabí společnost ČEZ Distribuce v minulosti např. v rámci širšího evropského projektu Grid4EU ověřila v tzv. Smart Regionu společné fungování informačních technologií k monitorování a ovládání silových prvků, připojení lokálního zdroj elektřiny a vliv nabíjecích stanic pro elektromobily na stabilitu distribuční sítě. Projekt automatizace elektrické sítě s nasazením chytrých prvků se dotkl téměř 5 tisíc odběrných míst, testování ostrovního provozu proběhlo v cca 2 tisících odběrných místech. Projekt přinesl zákazníkům jednoznačně zvýšení jejich komfortu, např. zkrácení času odstávky při většině poruch sítě, a zlepšení komunikace zákazníka s dodavatelem energií.

Elektromobilita ve východních Čechách

ČEZ ve východočeském regionu buduje také infrastrukturu nutnou pro rozvoj elektromobilů. Aktuálně zde funguje 12 veřejných dobíjecích stanic (z toho 5 rychlodobíjecích) - např. právě ve Vrchlabí (Benzina Valteřická) nebo v Hradci Králové, Pardubicích a Trutnově. V přípravě jsou v dohledné době stanice v dalších lokalitách. Celkově provozuje Elektromobilita ČEZČeské republice momentálně 116 veřejných dobíjecích stanic. Aktuální mapa lokalit s dobíjecími stanicemi a komplexní set informací je k dispozici na www.elektromobilita.cz

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy, Martin Schreier, mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688