TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.09.2018 08:53:02

V Česku chybí desítky léků, není ani Ibalgin. Jsou mezi nimi i vaše?


Během posledních týdnů nahlásili lékárníci několik desítek výpadků léků, jejichž zásoby došly a nemohly tak být vydány pacientům. Nejčastěji byl problém s lékem Furorese, což je přípravek na odvodnění pro dialýzové pacienty, dále Keppra na léčbu epilepsie nebo antibiotikum Cipox.

Z analýzy České lékárnické komory vyplývá, že za srpen mělo výpadek celkem 93 léčiv. V lékárnách chyběly nejen běžně nahraditelné léky na překyselení žaludku, průjem nebo prostatu, ale i velmi těžko zastupitelná léčiva na virové oční infekce či dokonce na rakovinu prsu, což už začíná být mnohem vážnějším problémem. Mezi dalšími chybějícími nenahraditelnými přípravky jsou Tamoxifen, Maxitrol, Clostilbegyt, Actrapid, Metalcaptase, Dalacin a Xultophy.


"Od července v lékárnách nelze sehnat například lék Mitomycin C Kyowa 10 mg a 20 mg. Ten se doporučuje podávat u některých typů karcinomu spolu s jinými léčivými přípravky nebo po selhání primární léčby. Dle sdělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv není lék dostupný ani nahraditelný. Distributor nabízí na mimořádný dovoz neregistrovaný přípravek Mitomycin Medac 1x20 mg, ale doba jeho dodání je cca tři týdny,“ upozorňuje na komplikovanou situaci pro onkologické pacienty Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.


Léky se dají těžko nějakým způsobem nahradit, například zvýšením množství tablet v jiné gramáži, což velmi komplikuje nejen práci lékárníkům, ale především běžný život pacientů, pro které jsou léčiva na předpis nezbytně důležitá.


Podle České lékárnické komory (ČLnK) je největším problémem na trhu s léčivy monopolní distributor. Ten bohužel v poslední době stále častěji upřednostňuje zahraniční klienty před českými lékárnami, a to z jednoho prostého důvodu - na zahraničním trhu za ně dostane podstatně více peněz. A domácím pacientům pak chybí několik týdnů v lékárničkách důležité léky.

 

 


"Dle platného zákona mají lékárny dostat lék do dvou pracovních dnů od objednávky. Je jasné, že v případě nahlášeného výpadku léku k jeho dodání v tomto termínu nedojde. Ale pokud výpadek není hlášený a přesto lék dostupný není, měl by dle názoru ČLnK Státní ústav pro kontrolu léčiv konat. Komora také žádá, aby ministerstvo zdravotnictví a SÚKL pružněji a častěji využívali opatření proti vývozu léčiv uvedená v Zákonu o léčivech,“ shrnuje situaci s nedostupnými léky Chudoba

 

Jestli v lékárnách nechybí i váš lék, se dozvíte v tabulce pod článkem.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2018/2182959.jpg?ba27

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688