TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.09.2018 11:36:05

Osekávání se nekoná. Babišova byrokracie neustále bobtná.


Premiér Andrej Babiš na začátku funkčního období sliboval snížení počtu státních zaměstnanců. Byrokracie ale pod jeho vládou naopak bobtná. Do příštího roku se má rozrůst až o 8,5 tisíce zaměstnanců.

Snížení státem placených zaměstnanců si Andrej Babiš vytkl za cíl už jako ministr financí Sobotkovy vlády. Počet se měl snížit až o třicet tisíc, cíl se však nepodařilo naplnit. Za posledních pět let se státní sektor rozrostl o 18 tisíc lidí, polovina z toho byla v roce 2017.

 

Na konci minulého roku Babiš jako nový premiér sliboval, že během své vlády konečně seškrtá počet státních zaměstnanců. V prosinci hovořil o zrušení 16 tisíc neobsazených míst.

 

"Náš problém je v tom, že máme 16 tisíc černých duší. Ty bychom měli zrušit," uvedl. Redukcí těchto míst pověřil ministryni financí v demisi Alenu Schillerovou (za ANO), ta však považuje zrušení všech těchto míst v krátkodobém horizontu za nereálné.

 

Přestože jsou tato místa neobsazená, resorty za ně pobírají peníze. Ty pak slouží jako odměny a prémie pro stávající zaměstnance. Ke škrtům však letos nejenže nedojde, Babišova vláda se rozhodla v letošním roce nabrat dalších 8,5 tisíc zaměstnanců. Vyčlenila na to zhruba tři miliardy korun.

 

Za toto rozhodnutí vláda sklidila od opozice silnou kritiku. Stát má podle ní zaměstnanců dostatek. "Pokud bude růst počet státních úředníků, je to přímo proti tomu, co razí hnutí ANO," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2018/2179779.jpg?d41d

 

Místo slibovaného snižování počtu státních zaměstnanců tudíž byrokratický aparát za Babišovy vlády bobtná. Letos tento počet dosáhl rekordních 453 tisíc. Od roku 2014, kdy pro stát pracovalo necelých 417 tisíc zaměstnanců, se jejich počet zvýšil téměř o 40 tisíc.

 

 

 

Každá vláda měla v minulosti v plánu snižovat počty státních zaměstnanců. Jediná, která svůj slib skutečně dodržela, byla Nečasova vláda, která v letech 20102012 snížila počet zaměstnanců státní správy o více než deset tisíc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688