Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  09.09.2018 09:00:45

Žalostný výhled pro peněženky odběratelů - ceny elektřiny vyskočily na konci srpna na nová maxima


V listopadu lze tradičně očekávat rozhodnutí regulačního úřadu ohledně stanovení cen elektřiny pro spotřebitele pro následující rok. Úřad sice vydává rozhodnutí pouze pro regulované ceny, které v posledních letech doznávaly jen nevýrazných změn v jednotkách procent (navíc oběma směry), předznamenává tak ale následné vydání ceníků dodavatelů elektřiny. Vzhledem k růstu cen elektřiny na burze, na nové ceníky příliš příjemný pohled na konci roku jistě nebude. V relativním klidu mohou být snad jen odběratelé, kteří si dříve u svého dodavatele zajistili cenu elektřiny na delší období.

U regulované složky snad ani pro příští rok nelze očekávat dramatické změny. Zlevnění je však fata morgánou. Nárůst samotných cen elektřiny se totiž jistě projeví i v regulovaných cenách za její distribuci. V přenosové soustavě, díky i jen fyzikálním jevům, dochází totiž ke ztrátám. Vyšší cena elektřiny na burzách tak zároveň předznamenává vyšší náklady na krytí ztrát v přenosové soustavě a distribučních soustavách, resp. lze čekat cenový tlak na distribuci. Nutno podotknout, že do celkového cenového rozhodnutí o regulovaných cenách promlouvají i náklady na obnovitelné zdroje. A ty, i když pomalu, stále přibývají.

Pro letošek úřad loni vydal rozhodnutí o souhrnném zdražení o 2,5 %. Pro rok 2019 lze predikovat výraznější růst regulovaných cen.

Dvouciferný růst cen elektřiny jen za prázdniny

U neregulovaných cen, resp. tedy samotné silové elektřiny lze však očekávat mnohem výraznější cenový skok. Indikuje to alespoň jejich vývoj na burze.

Cena elektřiny pro rok 2019 se ještě loni touto dobou obchodovala běžně u úrovně 30 EUR/MWh (cca 772 /MWh). Na konci roku 2018 to však již bylo 38 EUR/MWh (978 /MWh). V druhé polovině letošní zimy jsme sice mohli vidět ceny elektřiny opět o několik EUR nižší, nicméně od jara nastala doslova cenová rally, která vy eskalovala o prázdninách. Zatímco na konci školního roku elektřina stála „jen“ necelých 45 EUR/MWh, na konci srpna již překročila 52 EUR/MWh (1 340 /MWh). Tedy prázdninový skok přes 15 %. Při ročním pohledu zpět posun dokonce o více než 70 %!

Vývoj ceny silové elektřiny pro ČR pro rok 2019


Zdražení nebude tak drastické

Přestože ze současných cen by šlo od dodavatelů očekávat pro rok 2019 zdražení silové elektřiny v řádech desítek procent, skutečnost bude méně bolestná. Dodavatelé nakupují elektřinu/zajišťují její odběr pro budoucí období obvykle postupně. Jako příklad možno uvést chování dominantní skupiny ČEZ.

Například ještě loni ke konci října měl ČEZ pro letošní rok předprodanou svou elektřinu již z 57 % a to za průměrnou cenu jen 29,50 EUR/MWh. Ke konci letošního července to již bylo 77 %, přičemž průměrná cena se díky vyšším prodejním cenám na burze zvedla na 32,80 EUR/MWh. ČEZ tradičně nevyprodává do předu celou svou plánovanou produkci pro následující rok, ponechává si obvykle minimálně desetinu pro aktuální situace. Například ještě letos v polovině března měl prodáno 95 % plánované letošní produkce a to v průměru za 31,50 EUR/MWh.

Každopádně výše zmiňovaný růst cen elektřiny na burze povede logicky k dalšímu vzestupu nasmlouvané průměrné ceny elektřiny ČEZu pro rok 2019. Nereálné jistě není i překročení 35 EUR/MWh, tj. oproti letošku vzestup o zhruba 10 %. Cena silové elektřiny pro spotřebitele by se tak vlastně měla navrátit na úrovně obvyklé v roce 2016.

Z vývoje lze usuzovat, jaké zdražení silové elektřiny může spotřebitele minimálně čekat. Navíc, když jsou současné ceny na burze ještě podstatně vyšší, bude tak otázkou, kolik si ještě dodavatelé elektřiny budou chtít od spotřebitelů „utrhnout“.

Rok 2020 - jen opticky nižší cena

Poměrně dlouhodobě se cena elektřiny pro vzdálenější období obchoduje na burze za méně. Pro rok 2020 to je aktuálně zhruba 48 EUR/MWh, tj. ve srovnání s elektřinou pro rok 2019 zhruba o 8 % levněji. Spotřebitele však dle všeho čeká za další rok opět zdražení. Předprodeje pro budoucí období mají totiž logicky „zpoždění“.

Jako příklad možno opět zmínit ČEZ. Ten má pro rok 2020 zajištěn prodej sotva poloviny elektřiny, nicméně za průměrnou cenu již 36,10 EUR/MWh (929 /MWh). Pokud by současné ceny elektřiny na burze vydržely, s přehledem by ČEZ svou produkci pro rok 2020 měl prodat v průměru za více než 40 EUR/MWh.  


Zdroj: ČEZ; * včetně elektráren Energotrans, Počerady, Dětmarovice a Vítkovice

Ceny elektřiny pro ČR jsou ve značné míře ovlivněny vývojem v sousedním Německu. V minulosti obvykle cenově mírně zaostávaly, situace se v poslední době otočila. Pro srovnání pro rok 2019 se na konci srpna daný kontrakt obchodoval za 50,40 EUR oproti 52,35 EUR/MWh v ČR.    

Spotová cena elektřiny ještě výše

Spotová cena elektřiny, tj. cena s dodáním pro následující den či hodiny je výrazně závislá na aktuální poptávce, resp. na cenu výrazně působí produkce z obnovitelných zdrojů zejména v Německu. Když se sejde větrné počasí se slunečným, cena elektřiny prudce zamíří níže dokonce i do záporných hodnot. Díky dotacím jsou zkrátka za odebrání elektřiny výrobci ochotni zaplatit. Letos však taková situace nastala jen dvakrát, na svátky na 1.1. a 1.5. Navíc i na spotovém trhu je patrný trend vyšších cen. V Německu se pro některé dny v poslední době prodávala elektřina často i za více než 65 EUR/MWh.

Spotová cena elektřiny pro jednotlivé dny v SRN v roce 2018 (v EUR/MWh)


Zdroj: eex.com

Akcie ČEZ svým letošním aktuálně více než 13% kurzovým posunem vládnou pražské burze a to navzdory očekávanému letošnímu vůbec nejslabšímu hospodaření firmy za poslední minimálně dekádu. Daří se jim totiž díky zmiňovanému růstu cen elektřiny a vidině světlých zítřků. Navíc i představitelé firmy se již v předchozích týdnech veřejně vyjádřili, že očekávané letošní slabé hospodaření firmy má být dnem. Otázkou samozřejmě je, zda si ceny elektřiny udrží současnou vysokou úroveň, například třeba i ve světle nástupu elektromobilismu, či možný rovněž masivní další rozvoj modernějších obnovitelných zdrojů a decentralizace energetiky nepovedou přeci jen zpět k nižším cenám.

S vývojem v energetice v poslední minimálně dekádě však výrazně zamíchala především politická rozhodnutí. Ať už co se týká především zmiňovaných obnovitelných zdrojů či emisních povolenek. Posledně zmiňované v minulých letech příliš nefungovaly. Další zásahy, tentokrát vedoucí k podstatné redukci počtu emisních povolenek, však nastartovaly jejich cenový růst na nejvyšší úrovně za poslední dekádu. Právě cena emisních povolenek, společně i s vyššími cenami uhlí, se tak stala hlavním faktorem rally na cenách elektřiny. Jejich vlivu se dočkáme i v budoucnu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688