TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.07.2018 15:11:35

Pivní kola beer bike komplikují dopravu, Pražanům dochází nervy

Po vozítkách Segway se objevila další turistická atrakce, která komplikuje dopravu v centru Prahy. Kvůli pivním kolům vznikají problémy nejen na silnicích, ale také u samotných obyvatel pražského centra. Každý beer bike má totiž repráky, k jejichž hudbě se hlasitě přidávají samotní turisté - a to až do večerních hodin. Na atrakci si nyní posvítila policie, alkohol se na vozítkách totiž konzumuje i v zakázaných prostranstvích.

"Jde o neuvěřitelný hluk. Samozřejmě mi je jasné, že život v centru bude vždy trochu hlučnější, tohle už je ale přes čáru. Každých deset minut jede jedno takové kolo s dvanácti hulákajícími turisty. Navíc mám pod oknem křižovatku, kde tahle vozítka neuvěřitelně komplikují dopravu. A tak se k hlučnému zpěvu a hudby z repráků přidávají i klaksony rozzuřených řidičů," popsala pro TN.cz obyvatelka Prahy 1.

"Už jsem se kvůli tomu obracela na městskou část, tam mi ale odpověděli, že mi nemají jak pomoci," dodala žena a podělila se o zprávu, kterou jí Úřad městské části Praha 1 zaslal:


"Jsme stejného názoru. Bohužel podle výkladu Ministerstva dopravy ČR patří zatím tato zařízení mezi jízdní kola. Na jejich vymístění v provozu pracujeme. Výsledek a termín však zatím nemůžeme předjímat."

Přestože samotná jízda tedy není postihnutelná, konzumace alkoholu na místech zakázaných vyhláškou už ano. Na tu se zaměřila policie během předešlého prodlouženého víkendu a napočítala celkem 11 přestupků porušení vyhlášky města týkající se požívání alkoholu. Turisté si pak stěžovali, že na problém nebyli upozornění, což je ale neomlouvalo.

"Pivní kola jsou problémem jak v dopravě, tak při kontrole z pohledu veřejného pořádku. Největším úskalím však bývá dokazování samotného přestupkového jednání. Jakmile se totiž v blízkosti objeví uniformovaný strážník, chovají se většinou cizinci předpisově. Žádný z nich neodhodí nedopalek, ulici nepoužije jako veřejnou toaletu a nedopustí se ani dalšího nevhodného jednání, na které si Pražané často stěžují," řekla mluvčí pražské policie Irena Seifertová. "My bohužel zatím nemůžeme turisty postihovat za jízdu pod vlivem alkoholu. Na pivním kole je totiž vždy jeden střízlivý řidič, ostatní jen šlapou do pedálů," doplnila.

Pivní kola na své trase projíždějí turisticky vůbec nejvytíženějšími místy metropole - Staroměstským náměstím a Náměstím Republiky, které spojují rušné ulice Dlouhá, Rybná a Masná. Další společnost zajíždí dokonce i na Václavské náměstí a na Národní třídu k Národnímu divadlu.

Klasický beer bike pojme 12-16 lidí a je vybavený stereo systémem pro pouštění hudby, wi-fi připojením a efektovými světly pro noční jízdu. Kromě piva je možné zaplatit si i víno nebo prosecco. Skupinu turistů doprovází vždy jeden střízlivý zaměstnanec, který funguje jako řidič. Ceny beer biku se pohybují okolo 350 eur za 1,5hodinovou jízdu, přičemž je možné si připlatit další desítky eur za krásnou servírku.

Loni na podzim byl kvůli stížnostem provoz pivních kol zcela zakázán v holandském Amsterdamu. Jestli se tak stane i u nás, zatím není jasné. K problémové situaci se TN.cz samotní provozovatelé pivních kol v Praze doposud nevyjádřili.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688