Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.07.2018 11:52:43

Komodity. Jak se jim dařilo ve 2Q?


Suroviny si ve druhém kvartálu tohoto roku připsaly zisky. Mnoho komodit ale zasáhl silnější dolar a ovlivnil tak jejich celkový výkon.

Když jde o ceny komodit, představuje americký dolar významný faktor. Dolar podpořil rozšiřující se rozdíl úrokových sazeb vůči euru a dalším měnám poté, co se jestřábi z Fedu rozhodli urychlit navyšování sazeb a ECB a BOJ se držely v záporném teritoriu. Fed na svém červnovém zasedání zvýšil sazby o 25 bazických bodů a dodal, že očekává alespoň další dvě navýšení před koncem tohoto roku, což by mohlo vést k sazbě 2,25 – 2,50 %.

Ropa i zemní plyn si ve druhém čtvrtletí polepšily, zatímco ceny zlata, platiny, mědi a zinku klesly. Ceny obilovin také během posledních třech měsíců klesly, až na CBOT pšenici. Futures na kávu pokračovaly v poklesu, cukr se drží u svých nižších cen.

Čtyři ziskové sektory ve 2Q

Největší zisky (17,44 %) si od dubna do června připsaly živočišné produkty, zejména vepřové a hovězí, a to i navzdory obchodním potyčkám. Na ceny dobytka přitlačil i pád argentinského pesa a brazilského realu.

Energetický sektor se ziskem 8,21 % skončil na druhém místě. Dvojciferný nárůst si připsaly oba typy ropyBrent i WTI. Měkké komodity přidaly 1,66 % a lehce i kovy s nárůstem 0,11 %. Nikl ve druhém čtvrtletí navýšil o 12,76 % a hliník o 7,2 %.

Dva ztrátové sektory ve 2Q

Největší ztráty zaznamenaly drahé kovy, které klesly o 3,37 %, zejména platina a zlato. Cena stříbra také klesla. Sektor obilovin ubral 2,38 % a nejvíce klesala sója, sójové produkty, kukuřice a rýže.

Digitální měny pokračovaly i v druhé kvartálu v sestupném trendu. Bitcoin se propadl o 12,21 % a spousta dalších kryptoměn vykázala dvouciferné ztráty. Tržní kapitalizace těchto aktiv klesla za dané období z 255,3 miliard dolarů na 235,9 miliard. Jednou z výjimek bylo ethereum, které přidalo 9,41 %.

Cla hýbou cenami komodit

Vlna protekcionistických opatření administrativy Donalda Trumpa změnila fundamenty nabídky a poptávky a zahýbala tak rovnováhou na komoditních trzích. Ceny sóji se ke konci druhého kvartálu dramaticky propadly kvůli hrozbám Číny o snížení nákupu americké sóji. Čína od USA kupuje čtvrtinu roční sklizně. Pokud by ji přestala kupovat, hrozilo by zaplavení trhu se sójou, zejména pokud by sklizeň byla stejná či vyšší než posledních pět let.

Americká cla na ocel a hliník také rozkolísala ceny těchto komodit. V případě globální recese by hrozil další propad s tím, jak by poptávka po surovinách klesala.

Zdroj: Seeking Alpha

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688