uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  26.06.2018 16:31:47

Máte karavan? Nejlépe si s ním poradí…

Letní dovolenkové putování nahrává cestování s karavany. Máte-li tedy chuť si vypůjčit karavan a vyrazit, nebo naopak uvažujete o tom, že si pořídíte ke karavanu nové auto, pak tady je názor odborníků na to, které auto je to pravé pro danou funkci „tažného zvířete“.

Vítěze určila jedna z neprestižnějších anket světabritská Tow Car Awards. Na testování se podíleli jak odborníci, novináři ze dvou specializovaných časopisů, tak dvojice britských klubů karavaningu, který v ČR, jako forma motor sportu, úzce spolupracuje s ÚAMK. 

Zpět k anketě. Té, a nezbytných reálných testů, se zúčastnilo 44 vozidel, které za konkrétních situací táhly za sebou přívěs o hmotnosti 85 % provozní hmotnosti daného automobilu. Ať šlo o SUV nebo model z kategorie malých aut. Co to konkrétně znamená?

Že se posuzovala stabilita za jízdy v rychlosti 96,6  a 112,6 km/h, schopnost absolvovat slalom, rozjíždění do kopce se sklonem 19 %. Měřilo se také zrychlení z rychlosti 48 na 96 km/h, nebo nouzové brždění z rychlosti 48 km/h. Ověřovala se schopnost a „ochota“ soupravy přejíždět z pruhu do pruhu, to jak odolává nárazovému větru, ale hodnotily se i technické parametry a tak dále.

Samostatnou kapitolou byla přirozeně také ekonomika provozu, která se v reálném provozu ověřovala na trase dlouhé 88 km při přibližně totožných rychlostech všech vozů: 100 km/h na rovince a 65 km/h v úsecích plných zatáček. Navíc, aby byla zajištěna maximální objektivita, byl zvolen pro všechny jízdy jediný jezdec. Tedy jeden styl jízdy.

Přirozeně, že automobily byly rozděleny do jednotlivých kategorií. Teď tedy ony výsledky. Celkovým vítězem se stalo BMW 520d Touring xDrive M Sport. Tohle auto nemá podle porotců v případě tažení přívěsu chybu. Nejlepším benzinovým autem se stala Kia Stinger 2,0 T-Gdi GT-Line. Zní to překvapivě, že velké GT si tak dobře vedlo s přívěsem, ale je to tak. Nejhospodárnějším vozidlem ze všech 44 testovaných se ukázal být Hyundai i30 Tourer 1,6 CRDi. Z malých vozů si nejlépe vedl VW Polo 1,0 TSI DSG. Ano, i takovýto drobek si s karavanem umí přiměřeně poradit. Nejlepší z SUV se ukázalo Volvo XC40 D4 AWD R-Design.

A nyní rozdělení podle hmotností vozidel a vítězové v jednotlivých kategoriích: do 1 399 kg – Škoda Octavia 2,0 TDI, do 1 549 kg – Škoda Superb 2,0 TDI, do 1 699 kg – Peugeot 5008 2,0 BlueHDi EAT8 GT, do 1 899 kg – opět vítězné BMW pětkové řady a v nejvyšší hmotností kategorii nad 1 900 kg uspěl nejlépe Land Rover Discovery 3,0 Td6 HSE.      

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688