Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  23.06.2018 11:40:59

Vymáhání dluhů „po čínsku“ – umělá inteligence na vzestupu v oboru P2P půjček

Čertíte se v době, kdy musíte v bance či úvěrové společnosti prokazovat své příjmy do posledního haléře? Vězte, že v porovnání s Čínou, tuzemské finanční společnosti o nás ví zlomek informací.

Technologické společnosti v Číně vidí v segmentu peer to peer půjček obrovský potenciál. A naopak, společnosti zprostředkovávající tyto půjčky vidí v moderních technologiích částečné řešení svých problémů s dlužníky. Dosavadní zkušenost s umělou inteligencí v segmentu peer to peer půjček je více než „zajímavá“, ať už z pohledu ochránců soukromí či samotných poskytovatelů.

Společnosti zprostředkovávající tento typ půjček čím dál častěji využívají umělou inteligenci, která prochází internet a stahuje informace o potenciálních dlužnících, kdy získaná data slouží pro odhad bonity uživatelů peer to peer společností. Kromě toho, umělá inteligence takto shromažďuje data i o rodinných příslušnících a přátelích dlužníků.

Jste po splatnosti? Umělá inteligence alarmuje Vaši rodinu a přátele

V okamžiku, kdy dlužník má problémy se splácením svých závazků, kontaktuje umělá inteligence v podobě „chatbota“ nejen samotného dlužníka, ale také jeho rodinu a přátelé s žádostí o promtní řešení situace. Zatímco dříve měly konvenční vynucovací techniky úspěšnost kolem 20 %, dnes se věřitelům daří „aktivovat“ až 40 % dlužníků. Svůj podíl na tom má i další „vychytávka“ v podobě schopnosti sledování mobilního telefonu dlužníka, což věřitelům dává poměrně přesné informace o tom, kde se člověk dlužící peníze právě nachází.

Zprostředkovatelé P2P půjček si mnou ruce

Poskytovatelé P2P půjček v Číně si mnou ruce, pomineme-li čím dál přísnější regulaci ze strany státu, umělá inteligence snižuje míru defaultu, protože umělá inteligence odhalí, že konkrétní žadatel nemá dostatečné „finanční skóre“. V okamžiku, kdy žadatel, který dříve prošel sítem hodnotících faktorů, přestane z jakéhokoliv důvodu splácet, společnostem opět přichází na pomoc umělá inteligence.

Podobné praktiky jsou dnes v Číně běžné v bankovním sektoru, z tohoto důvodu, část populace svou finanční situaci řeší buď na černém trhu či právě u P2P poskytovatelů, kteří doposud nedisponovali takto vyvinutým technologickým zázemím.

Zájem o podobně fungující umělou inteligenci bude v Číně nepochybně růst, ať už z důvodu rostoucí regulace, zvyšujícího se počtu defaultů, nebo tlaku na snižování nákladů, kdy umělá inteligence má při srovnatelných nákladech výrazně lepší výsledky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688