Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.06.2018 08:54:11

Poprvé od roku 2009 klesl meziměsíčně objem i počet nových hypotečních úvěrů, sazby v průměru na 2,51%


Průměrná úroková sazba hypoték letos v květnu zůstala na dubnových 2,51 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Poprvé od roku 2009 ovšem klesl meziměsíčně počet i objem nových úvěrů.
 
"Hypoindex vykázal stagnaci vůči dubnu ve všech směrech. Úroková sazba zůstala na 2,51 procenta, počet sjednaných úvěrů klesl o 77 na 7819 hypoték a obdobně klesl jejich objem o 114 milionů na 16,757 miliardy ," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Jarní akční nabídky v květnu přerušily osm měsíců trvající pozvolný růst průměrné sazby hypotečních úvěrů. "Ačkoliv ne všechny banky zastavily jejich zvyšování, většina buď přišla s jarní zvýhodněnou nabídkou, nebo alespoň v návaznosti na tyto akce konkurence vyčkala s dalším růstem sazeb," dodal.

Příčiny květnového poklesu trhu nejsou podle Rajdla dramatické. Česká národní banka po ukončení tisku peněz prostřednictvím intervencí proti koruně začala zvyšovat základní úrokové sazby. Dražší úvěry společně s extrémním růstem cen nemovitostí vedou k ochlazení zájmu domácností o pořízení vlastního bydlení.

Zavedení přísnějších opatření ČNB způsobí pokles poptávky, protože na trhu bude méně kupujících, kteří budou splňovat kritéria pro nákup nemovitosti hypotečním úvěrem, upozornil ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín. "Ve výsledku se teď nejspíše dočkáme zvýšení počtu sjednaných hypoték, protože mnoho kupujících bude chtít uspíšit nákup ještě před říjnovým uvedením nových podmínek v platnost," odhadl.

Je očekáváno, že pod hrozbou opatření ČNB lidé urychlí svá rozhodnutí pořídit si bydlení na hypotéku a budou-li mít co koupit, budou nakupovat a trh tím krátkodobě posílí. Ruku v ruce to vnáší otázky nad opětovné ochlazení poptávky na trhu v posledním letošním čtvrtletí.

ČNB minulý týden uvedla, že od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Pravidla pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti nechala ČNB beze změny.

Tato opatření by podle propočtů České bankovní asociace měla v minulém roce negativní dopad na zhruba pětinu žadatelů o hypoteční úvěr, tedy 22.000 z celkových 110.000 žadatelů. V objemu by bylo negativně ovlivněno 30 procent žádostí. Pokud by byla stejná pětina použita i u zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen, bylo by odmítnuto dalších 5000 žadatelů.

"Dohromady jde o 27.000 loňských žadatelů o hypotéku, kteří by byli bankami odmítnuti. Tato čísla neznamenají přímočaré snížení obchodů, protože ve skutečnosti budou existovat hraniční případy, kde banka bude ve spolupráci s klientem hledat řešení uspokojivé pro všechny strany," komentoval analýzu poradce ředitele asociace Vladimír Staňura.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688