Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.06.2002 16:32:04

Akcie: Pražská burza v tomto týdnu posílila a zkorigovala tak svoje ztráty z předchozích dvou týdnů.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 14.6.2002

      
  • Pražská burza v tomto týdnu posílila a zkorigovala tak svoje ztráty z předchozích dvou týdnů. Index PX-D vzrostl o 2,6% na 1.231,6 bodu. Svoje zisky od začátku roku rozšířil na 15,6%. Největší zájem mezi investory byl o akcie ČEZu, Philip Morris ČR a také Českého Telecomu. ČEZ si připsal největší procentní zisky a vzrostl o 6,1% na 94,6 za akcii. Nárůst akcií podpořilo rozhodnutí valné hromady společnosti provést plán výměny aktiv mezi FNM a ČEZem. Pokud se tato transakce úspěšně dokončí, získá ČEZ mnohem větší kontrolu nad domácím trhem s elektřinou. Philip Morris ČR a Český Telecom překonaly v tomto týdnu trh. Akcie výrobce cigaret Philip Morris ČR vzrostly o 3,7% a Český Telecom si připsal 2,8%. Pohyby ostatních titulů byly nezajímavé. Nepatrně poklesly pouze akcie Českých radiokomunikací a Unipetrolu.
  • Výsledek parlamentních voleb by neměl mít na domácí akcie podstatnější dopad. Výjimkou by měly být pouze akcie ČEZu, jelikož výsledek parlamentních voleb ovlivní dokončení nedávno schválené transakce s FNM, na základě které by měl ČEZ získat podíly v distribučních společnostech a zároveň prodat 66% podíl v ČEPS. V závěru týdne však bude oznámen výsledek HDP za první kvartál, který by již měl domácí akciový trh ovlivnit. Nejvýrazněji by podle našeho očekávání měly reagovat akcie ČEZu a bank. Zbytek týdne by měl být z pohledu domácích informací klidný, sledován bude opět vývoj v zahraničí. Trh by měl zůstat volatilní, i když aktivita by opět měla být velice nízká. Důvodem bude jednak letní sezóna, ale i probíhající mistrovství světa ve fotbale.
  • Valná hromada společnosti ČEZ schválila dlouho očekávanou transakci v rámci které společnost získá podíly v distribučních společnostech a zároveň prodá FNM 66%-ní podíl v ČEPS. Akcionáři rozhodli, že ČEZ nakoupí podíly v distribučních společnostech za 32mld . Podíl v ČEPS by měl být přeceněn a až poté celá transakce dokončena. Tato transakce má pro ČEZ pozitivní dopad, jelikož získá kontrolu nad většinou trhu s elektřinou. Na druhou stranu, dokončení transakce může ohrozit výsledek parlamentních voleb, jelikož opoziční strany tuto transakci kritizovali. Zároveň musí tuto transakci schválit antimonopolní úřad. Ten již kritizovat podle jeho názoru nízké ocenění distribučních společností. Akcionáři také schválili výplatu dividendy za rok 2001 ve výši 2,5o na akcii.
  • Valná hromada Českého Telecomu jednala o výplatě dividendy za rok 2001. Zahraniční akcionář TelSource navrhoval dividendu ve výši 9,50 na akcii, ale tento návrh nebyl schválen. Akcionáři schválili protinávrh FNM na základě kterého nebude společnost za loňský rok vyplácet dividendy.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688